Anadolu’nun Türkleşmesi deyince ne anlıyorsunuz? Bir yeri yurt edinmek için yalnızca zafer kazanmak yeterli midir? Neden?
Anadolu’nun Türkleşmesi
Türklerin Anadolu’ya yerleşmeleri 1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşından sonra oldu. Malazgirt Savaşı’nda kazanılan zafer ile birlikte Bizans’ın savunma gücü kırıldı ve Anadolu kapıları Türklere açıldı. Bu zaferden sonra doğudan gelen Türk boyları önemli bir engelle karşılaşmadan bir sel gibi Anadolu’ya akmaya başladı.
Malazgirt Zaferi, Türkiye tarihinin başlangıç noktası olarak kabul edilir. Çünkü bu zafer ile birlikte Anadolu’nun Türkleşmesi süreci hızlanmış ve Anadolu topraklarından Türkiye adıyla söz edilmeye başlanmıştır.
Malazgirt Savaşı’nı kazanan Alp Arslan ve onun yerine geçen Melikşah komutanlarını Anadolu’nun fethiyle görevlendirdiler. Bu komutanlardan biri de Selçuklu ailesinden gelen Süleyman Şah idi.
Bir yeri yurt edinmek için yalnızca zafer kazanmak yeterli midir?
Bir kara parçasını yurt edinebilmek için, zafer kazanarak orasını almak yeterli değildir. Orada zafer kazanmış olmak orasını yurt yapmaz. Orada yaşayanların yeni milleti kabul etmesi, zorluk çıkarmaması gerekir. Bunun içinde, fethedilen yerdeki halka din özgürlüğü tanınmalı, hoşgörü ve adaletli olunmalıdır. Böyle olunursa, uzun yıllar fethedilen topraklarda yaşanarak o ülke yurt haline gelir.
Anadolu’nun Türkleşmesi sürecine katkısı olan diğer önemli eserler, kervansaraylardır. Anadolu’dan eskiden beri Kral Yolu ve İpek Yolu gibi önemli ticaret yolları geçerdi. Ancak Haçlı Seferlerinin sürdüğü savaş ortamında ticaret kesintiye uğradı. Türkiye Selçuklu sultanları, ülkede ticaretin gelişmesine önem verdiler. Bu nedenle ticaret yollarının güvenliğini sağladılar. Yollarda zarara uğrayan tüccarların kayıplarını karşıladılar. Tüccarları yolculukları boyunca rahat ettirmek ve her türlü tehlikeden korumak için önlemler aldılar. Kervan yollarındaki nehirler üzerine köprüler kurdurdular. Kervanların konaklaması için kervansaraylar yaptırdılar. Yolcular üç gün boyunca buralarda konaklayabilirlerdi.
Dinlenme, beslenme, sağlık ve temizlik ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılarlardı. Kervansarayların içinde odalar, mescit, hamam, çeşme gibi bölümler ile hekim, veteriner, nalbant ve hayvanların bakımını yapan görevliler vardı.
Kervansaraylar, kalın taş duvarları ve gözetleme kuleleriyle aynı zamanda görkemli birer kale görünümündeydi.Ticareti geliştirmek için alınan önlemler sonucu Anadolu’da güvenlik sağlandı. Yollar boyunca yeni yerleşim yerleri kuruldu. Başta Konya olmak üzere Sivas, Tokat, Kayseri, Aksaray, Diyarbakır, Erzincan ve Erzurum gibi Selçuklu şehirleri canlı birer ticaret merkezi haline geldi.
Son Yorumlar