A.B.D’li yazar (San Fransisco, 1876- Glen Ellen, Kaliforniya, 1916).
Yarı deli bir kadın ile İrlandalı gezgin bir müneccimin evlilikdışı çocuğu olan jack London (asıl adı john Griffith London’dır) soyadını üvey babasından aldı. On bir yaşmda çalışmaya başladı; on altı yaşında alkole alıştı. Balıkçılık, deniz polisliği, gazete satıcılığı, öğrencilik, altın arayıcılığı, şoförlük, gardiyanlık yaptı.
Sağlam bir yapısı, bitip tükenmeyen bir enerjisi olan, kurnazlığı ve gücüyle yaşamaktan gurur duyan Jack London girip çıktığı bu çeşitli işler nedeniyle yoksulların ve düşkünlerin çektikleri acıları yakından tanıma fırsatı buldu. Bu arada toplumcu görüşleri benimsedi ve kendini sürekli okumaya verdi; özellikle de Darwin. Spencer. Marx ve Nietzsche’nin yapıtlarına ilgi duydu. Daha sonra yaşamım yazarak kazanmaya karar verdi, serüven anlatıları yayımlayarak adım duyurmaya başladı. 1903’te bastırdığı Vahşetin Çağrısı [Cali of the Wild) ile de edebiyat çevrelerinde tanındı.
1905’te, özel olarak yaptırdığı bir gemiyle dünya turuna çıktı ama bu isteğini tümüyle gerçekleştiremedi. 1907’de yayımladığı Beyaz Diş (White Fang) kısa sürede birçok yabancı dile çevrildi. 1913’te Jack London artık zamanının en zengin ve en tanınmış yazarlarından biri olmuştu; hem parasını hem de enerjisini delice harcıyordu. Alkole olan alışkanlığı giderek artmış, delilik nöbetlerine tutulmuştu. Gücünün giderek tükendiğini, esininin de giderek zayıfladığını gören jack London kırk yaşındayken intihar etti (en çok okunan romanı Martin Eden’ in kahramanı da yaşamına kendi eliyle son verir).
Yazarlığının ilk döneminde kaleme aldığı roman ve öykülerde, acımasız bir toplum çevresinde ve sert doğa koşullarında çalışanların serüven dolu yaşamlarım dile getiren, bu arada denizi ve deniz tutkusunu özellikle işleyen jack London daha sonra gerçekleştirdiği Demir Ökçe (The İron Heel, 1907) ve Martin Eden (1909) gibi yapıtlarında gerçekçi olduğu kadar, toplumcu bir yazar olduğunu da ortaya koydu. Dolaysız ve yapmacıksız üslubuyla Hemingway’i, Steinbeck’ive XX.yy’daki birçok serüven romancısını etkiledi. Öbür yapıtları arasında özellikle şunları sayabiliriz: Kurt Kanı (Son of the Wolf, 1900); The God of His Fathers (Babasının Tanrısı, 1901)\ Uçurum İnsanları (The People of the Abyss, 1903); Deniz Kurdu (The Sea Wolf, 1904); Âdem den Önce (Before Adam, 1906); Love of Life (Yaşamı Sevmek, 1907);South Sea Tales (Güney Denizi Öyküleri, 1911); vb.
Son Yorumlar