Atom Nedir?

Atom Nedir? Maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük birimine atom denir.

Aynı molekülü oluşturan atomlar birbirine daha yakınken farklı moleküllerde bulunan atomlar birbirinden daha uzaktır. Birbiri ile temas halinde olan atomlara bağlı atomlar denir. Bağlı atomlar molekülleri oluşturur. Molekülü oluşturan atomları bir arada tutan bir etkileşim vardır. Peki bağlı atomlardaki bu etkileşimin moleküller arasındaki etkileşimden daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

Maddeleri oluşturan tanecikler hareketlidir. Bu taneciklerin hepsi titreşim hareketi yapar, sıvı ve gaz halindeki maddelerin tanecikleri öteleme hareketi de yapar. Elementleri oluşturan atomların sürekli hareket halinde olması ve bu atomların birbirine etki etmesi bize atomda başka parçacıkların da bulunduğunu gösterir.

Bir elmayı ortadan ikiye kestiğimizde, elmanın ortasında çekirdeklerin de içinde olduğu kısmı hepimiz görmüşüzdür. Çekirdekli kısmın çevresinde ise etli meyve bölümü bulunur. Atomun yapısında bulunan parçacıkların konumunu elmaya benzetebiliriz. Atomun merkezinde de çekirdek denilen bir kısım vardır ve
atomun çekirdeği parçacıklardan oluşur. Çekirdeği oluşturan bu parçacıklar proton ve nötron olarak adlandırılır. Atomun diğer parçacıkları olan elektronlar ise elmanın etli meyve bölümünü oluşturan kısım gibi çekirdeğin etrafında yer alır.

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.