Oruç birey ve topluma neler kazandırır? Örnek vererek açıklayınız. Oruç ibadetinin insana çeşitli yararları vardır. İnsan oruçlu iken midesi daha rahat çalışır. Gün boyu yemek yenilmediği için sindirim sistemi dinlenir. Peygamberimiz (S.A.V.), bir hadisinde “Oruç tutun, sıhhat bulun.”(Ebul Kasım Süleyman Taberani, Sünen, C 2, s. 21.) buyurarak orucun sağlık açısından yararına dikkat çekmiştir.
Orucun hem sağlığımıza hem de davranışlarımıza olumlu etkileri vardır. Bu ibadet bireysel ve toplumsal açıdan yararlıdır.
İnsan, özgür iradesiyle iyi yada kötü davranışlara yönelebilir. Ancak insana yakışan daima iyiliğe yönelmeye çalışmak, kötülükten uzak durmaktır. İrademiz güçlü olursa davranışlarımızı denetleyebilir, kötülüklerden kaçınabiliriz. İrademizi güçlendiren başlıca etkenlerden biri de oruç tutmaktır. Nitekim annemizin ve babamızın oruçlu iken açlık ve susuzluk çektiklerini biliyoruz. Ancak çektikleri açlık ve susuzluğa sabırla katlanıyorlar. Bir ay boyunca oruç tutarak iradelerine hakim olabiliyorlar. Bizde oruçlu olduğumuz günlerde daha sabırlı oluruz. Yemek yemek, su içmek istediğimiz halde bu isteklerimizi engelleyebiliyoruz. Anlıyoruz ki oruç, irademizi güçlendiriyor.
İnsan, hayatında çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. İyi ve sevinçli günler geçirdiği gibi sıkıntılı ve üzüntülü günlerde yaşayabilir. İnsanın bu sıkıntılara katlanabilmesi için sabırlı olması gerekir. Oruç, insana sabırlı olmayı da öğretir. Peygamberimiz “Oruç, sabrın yarısıdır.”(İbni Mace, Sıyam 44.) hadisiyle orucun bu işlevine dikkat çekmiştir.
Oruç tutarken açlığa ve susuzluğa katlanabilen insan, zorluklara karşı da dayanma gücü kazanır. Oruç, sadece aç ve susuz kalmaktan ibaret değildir. Oruç tutan bir Müslüman, kötülüklerden kaçınıp güzel davranışlar da bulunmaya önem vermelidir. Peygamberimiz bir hadisinde “Herhangi biriniz oruçlu bulunduğu gün kötü söz söylemesin. Kimseyle çekişmesin…”(Buhârî, Savm 2, 9.) buyurmuştur. Bu hadis, oruç tutan kimsenin kötülüklerden kaçınması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Kötülüklerden uzak durup iyiliklere yönelen insan güzel ahlaklı olur.
Oruçlu kimse, tutumlu olmaya önem verir. Çünkü gün boyunca aç ve susuz kaldığı için yiyecek ve içeceklerin değerini daha iyi anlar. Onları savurganca kullanmaktan kaçınır. Oruç tutarak açlığın ve susuzluğun verdiği sıkıntıları yaşayan insan, başkalarına karşı merhametle yaklaşır. Yoksullara, kimsesizlere ve muhtaçlara yardım eder. Arkadaşları, komşuları ve birlikte olduğu diğer insanlarla ilişkilerinde sevgi, saygı ve hoşgörüyü esas alır.
Toplumu oluşturan insanların ekonomik durumları aynı değildir. Toplumda varlıklı insanlar olduğu gibi ekonomik sıkıntı için de olanlar da vardır. Oruç insanlar arasında yardımlaşmanın, dayanışmanın, yoksulların sorunlarına çözüm bulmanın önemini hissettiren bir ibadettir. Çünkü oruç, başkalarının duygularını, çektiği sıkıntıları daha iyi anlamamızı sağlar. Oruç tutan insan fakirlere zekat, sadaka ve fitre gibi maddi yardımda bulunarak onların sıkıntılarını paylaşmaya önem verir. Ramazan ayı boyunca akrabalar, komşular ve fakir kimseler iftar yemeklerine davet edilir. Böylesi güzel davranışlar, insanların birbirleriyle dayanışma içinde olmalarını sağlar.
Oruç, insandaki şefkat ve acıma duygularını güçlendirir. Oruç tutan kimse, çevresine karşı iyi davranır. Yoksullara yardım ettiği için onların sevgilerini kazanır. Bu ilişkiler, insanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışmayı artırır.
Son Yorumlar