Muharrem orucu ne zaman ve niçin tutulur?

Muharrem orucu ne zaman ve niçin tutulur? Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarına gelen muharrem, hicri takvime göre yılın ilk ayıdır. Peygamberimiz, muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. Müslim, Sıyam, 202-203; Nesai, Kıyamü’1-Leyl, 6.

muharrem orucu ve aşure

Muharrem ayının onuncu günü “aşure” diye adlandırılır. Hz. Peygamber bu ayın dokuz, on ve on birinci günlerinde oruç tutmuş; Müslümanlara da bu orucu tutmalarını tavsiye etmiştir. Buharî, Savm, 69.

Müslümanlar bu aya büyük önem verir. Bu ay boyunca Hz. Peygambere ve onun ehl-i beytine salavat getirir ve başta Hz. Hüseyin olmak üzere Kerbela’da şehit düşenler için mersiye ve dualar okurlar.

Alevi-Bektaşi geleneğinde de muharrem ayının özel bir yeri vardır. Alevi-Bektaşiler, muharrem ayının ilk on iki gününü oruçlu olarak geçirirler. Oruçlar tutulduktan sonra on üçüncü günü Kerbela Olayı’ndan sağ olarak kurtulan Hz. Hüseyin’in oğlu Zeynü’l-Abidin için Allah’a şükür kurbanı keser ve aşure kaynatırlar.

Muharrem ayında yetim, fakir ve kimsesizler korunur. Muhtaçlara yardım edilir. Bu ayda aşure yemeği pişirilerek komşu ve akrabalara dağıtılır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.