Nasıl dua edilir? Açıklayınız. Günlük hayatımızda sık sık dua ederiz. Yaşadığımız çeşitli durumlar karşısında, dileklerimizi, beklentilerimizi Yüce Allah’a iletiriz. Üzüntülü ya da sevinçli anlarda ona yöneliriz. Kendimiz, aile bireylerimiz, dostlarımız, yakınlarımız ve tüm sevdiklerimiz için iyilik ve güzellik dileriz.
İnsan, Allah’tan ümidini kesmemeli, her an dua etmelidir. Günahlarından arınıp güzel ve doğru şeyler isteyerek ruh temizliğini korumaya çalışmalıdır.
Allah’a dua ederken bir aracıya gerek yoktur. Kişi istek ve duygularını Allah’a aracısız iletebilir. Ebu Hanife; “Bir kimsenin Allah’a dua ederken Allah’tan başkasını Allah’a aracı kılması doğru değildir.” sözüyle bu konuya dikkat çekmiştir.
Sabah yataktan kalktığımızda, yemek yerken, sınava girerken, akşam yatarken içimizden geldiği gibi dua edebiliriz. Allah’ın bizden istediği, dileklerimizin gerçekleşmesi için gerekli çabayı gösterdikten sonra dua etmemizdir.
Dinimizde dua etmenin belli bir şekli, yoktur. Herkes, kendi ifadeleri ile içinden geldiği şekilde de dua edebilir. Dua etmede güzel olan da budur. Biz gönlümüzden geçenleri en güzel biçimde ifade etmeye çalışalım. Yüce Allah, bizim içten yaptığımız duaları işitecek, bizi yalnız bırakmayacaktır.
Kültürümüzde duanın önemli bir yeri vardır, her hâl ve zamana uygun çeşit çeşit dua örnekleri bulunur. Yolculuğa çıkarken “uğurlar olsun”, yolcusu gidene “Allah kavuştursun.” diye dua ederiz. Bu duaların yanında yemekten önce ve yemekten sonra, asker uğurlarken, önemli gün ve gecelerde yapmış olduğumuz dualar da vardır. Bir işe başlarken ve bitirirken dua etmek kültürümüzde önemli bir gelenek hâline gelmiştir. Örneğin işe başlarken, “Allah’ım, senden sağlık, afiyet, faydalı ilim, güzel ve helal rızık, makbul olacak amel ve iş istiyorum.” diye dua ederiz.
çok teşekkür ediyorum harika olmuş gerçekten öğretmen sever inşallah
Bence de