İnsanların birbirleri ile sağlıklı biçimde iletişim kurabilmeleri için uymaları gereken kurallar vardır. Bu kurallardan biri de farklılıklara saygılı olmaktır. Farklılıklara saygılı olmanın önemini daha iyi anlayabilmek için
Caner’in annesine anlattıklarının yer aldığı aşağıdaki metni okuyunuz:
“Okulumuzun bahçesinde arkadaşlarımla birlikte ip atlama oyunu oynuyorduk. Bu arada bizi gören Meltem de
oyuna katılmak için yanımıza gelmişti. Ancak Meltem bizler kadar yükseğe sıçrayamadığı için ip atlamayı bir türlü başaramıyordu. Meltem yine sıranın kendisine geldiği bir anda tam yeni bir denemeye hazırlanıyordu ki Berke’nin küçümseyici bir yüz ifadesiyle kendisine gülümsediğini fark etti. Bunun üzerine ip atlamaktan vazgeçti ve üzüntülü bir şekilde kenara çekildi.
Hatasını anlayan Berke, hemen Meltem’in yanına koştu ve ‘Farkında olmadan seni üzdüğümü biliyorum, çok özür dilerim.’ dedi. Meltem ise ‘Senin suçun yok? Niçin özür diliyorsun? Sizler gibi sıçrayamayan benim.’ diye karşılık verdi. Bu arada ben de ‘Üzülme Meltem, sen de hepimizden daha güzel resim yapıyorsun.’ dedim. Ayrıca ‘Sevgi müzik alanında çok başarılı, Gamze çok güzel kompozisyon yazıyor, Kaan ise matematik dersinde sınıfımızın en iyisi.’ diye ekleyerek ona her birimizin farklı kişilik özelliklerine sahip olduğunu anlatmaya çalıştım.
Meltem bir an düşündü ve gülümseyerek ‘Haklısınız.’ dedi. Bu sırada öğretmenimiz de yanımıza gelmişti. Olanları anlatınca öğretmenimiz şunları söyledi: ‘Çocuklar, şunu çok iyi bilmeliyiz ki hiç kimse kimseye tam olarak benzemez. Her birimizin kendine özgü fiziksel özellikleri vardır. Kimimizin boyu uzun, kimimizin kısadır. Kimimiz hızlı, kimimiz daha yavaş konuşuruz. Aynı şekilde ilgi alanlarımız, yeteneklerimiz, duygularımız ve düşüncelerimiz de farklı farklıdır. Aramızda bu tür bireysel farklılıkların bulunması son derece doğaldır. Onun için hepimiz karşımızdakinin farklılıklarına saygılı olmalı ve bu farklılıkları nedeniyle kimseyi küçük görmemeliyiz.
• Berke’nin yerinde siz olsaydınız Meltem’e nasıl davranırdınız?
Berke’nin yerinde ben olsaydım arkadaşımın farklılığı sebebiyle ona küçümseyen bir gülüş atmazdım. Arkadaşımızı aramızın bozulmasına sebep olmazdım.
• Berke, Meltem’den özür dilemeseydi bunun sonuçları neler olabilirdi?
Berke özür dilemeseydi, araları bozulacak, oradan dargın ayrılacaklar bu sebepten de Berke Meltem’in güvenini kaybedecekti.
• Bir toplumda yaşayan insanlar birbirlerinin farklılıklarına saygı göstermezlerse bu durumun sonuçları neler olabilir?
Berke 2 davranışta bulunmuştur. İlk davranışı doğru değildir. Arkadaşının farklılığına yüz ifadesi ile de olsa, gülerek küçümsemiştir. Bu arkadaşlar arasındaki iletişimi bozan bir davranıştır. 2. davranışı ile özür dileyerek, aralarında oluşan bozulmayı düzeltmiştir.
İnsanlar birbirlerinin farkındalıklarını, hoş görüp bu şekilde hareket etmezlerse, insanlar arasında ki etkileşim bozulur. Huzur ve barış kaybolur.
Son Yorumlar