Gelişme dönemlerinde başkalaşım geçiren hayvanlar hangileridir? Bu hayvanlara, arı, sinek, kelebek ve kurbağayı sayabiliriz. Konuya biraz açıklık getirirsek;
Bazı hayvanlar gelişim dönemlerinde görünüşlerini tamamen değiştirirler.
Ana canlıya benzemeyen canlılar gelişim dönemleri boyunca başkalaşım geçirerek ana canlıya benzer hale gelirler. Bu tür hayvanların yavruyken görünüşleriyle yetişkin dönemlerindeki görünüşleri birbirinden tamamen farklıdır.
Çevrenizde dere ve göl varsa buralarda yaşayan kurbağaları görmüşsünüzdür. Kurbağa yavruları yumurtadan çıktıklarında erişkin kurbağaya hiç benzemezler. Kurbağa yavruları yumurtadan su içinde çıkar. Yumurtadan çıkan kurbağa yavrusunun başkalaşım öncesinde suda yaşamaya olanak sağlayan uzun bir kuyruğu, iri bir başı ve sudaki oksijeni almasına yardım eden solungaçları vardır. Bu haliyle bir balığa benzer. Başkalaşımla birlikte kurbağanın yapısı değişerek karada yaşamaya uygun bir canlı haline gelir. Sudan karaya geçişte kurbağanın kuyruğu kısalır, bacakları oluşmaya ve akciğerleri gelişmeye başlar.
Başkalaşım geçiren hayvanlardan birisi de kelebektir. Kelebek, salgıladığı yapışkan bir maddeyle (iplikle) yumurtalarını birbirine bağlayarak etrafa dağılmalarını önler. Yumurta olgunlaşınca tırtıl oluşur. Tırtılın ergin hâle gelinceye kadar geçirdiği uyku dönemine pupa denir. Tırtıl salgıladığı iplikle kendine koza örmeye başlar. Pupa dönemi sonunda koza yırtılır ve kelebek oluşur.
Son Yorumlar