Hayvanlarda görülen çoğalma şekilleri nelerdir? Bazı hücrelerin görevleri de canlıların üremesini sağlamaktır. Bu hücrelere üreme hücreleri (eşey hücreler) denir. Canlıların bazıları bu üreme hücreleri ile ürer.
Üreme hücreleri ile meydana gelen üremeye eşeyli üreme denir. Bazı canlılar, üreme hücreleri olmadan üreyebilir. Bu üreme şekline de eşeysiz üreme denir. İnsan, kedi, tavşan, yılan, balık, kuş gibi canlılar eşeyli ürer. Mikroorganizmalar, güller, toprak solucanları, hidra gibi canlılar eşeysiz üreyen canlılardır.
Eşeyli üreme, eşey (üreme) hücreleri ile olur. Eşey hücreleri, dişi ve erkek canlılarda farklı yapıdadır. Erkek üreme hücresine sperm dişi üreme hücresine yumurta denir. Hayvanlarda sperm ve yumurtanın yapı özellikleri aşağıda gösterildiği gibidir.
Eşeyli üremenin gerçekleşmesi için yumurtanın çekirdeği ile spermin çekirdeğinin birleşmesi gerekir. Bu birleşme olayına döllenme denir.
Sperm ve yumurta bazı hayvanlarda anne vücudunda birleşirken bazıları dış ortamda birleşir. Suda yaşayan canlılarda ve kurbağalarda yumurta ve sperm anne vücudu dışında birleşerek döllenme gerekleştirir. Bu olaya
dış döllenme denir. Karada yaşayan canlılarda ise döllenme anne vücudu içinde olur. Bu döllenmeye iç döllenme denir. Kedi, at, yılan, kuş gibi karada yaşayan canlılar iç döllenme yapar.
Son Yorumlar