Galvanoplasti Nedir? Bir metal tabakasını (altın, gümüş, bakır, nikel, krom, kadmiyum, vb.) iletken bir yüzey üstüne elektroliz yoluyla çöktürme işlemi (galvanoplasti sözcüğü, elektrik akımının kas fizyolojisi üstündeki etkilerini inceleyen, İtalyan fizikçisi Luigi Galvani’ nin [1737-1798] adından yola çıkılarak oluşturulmuştur).
Çökeltiyi gerçekleştirmek için, kaplanacak cisim bir elektrolite batırılır; bu elektrolit, çökecek metalin bir tuzundan ve pH dengeleyicisi gibi çeşitli etkenlerden oluşmuştur. Kaplanacak metal, katotu oluşturur; anotsa, ya çöktürülen metalle aynı yapıdadır ya da elektrolite oranla eylemsizdir. İlk durumda, anot tepkimesi, metalin yalın bir iyonlaşmasıdır ve elektrolit yoksullaşmaz. İkinci durumdaysa, devirli olarak çöktürülen metalin tuzlarından eklemek gerekmektedir; bu işleme, banyonun yüklenmesi adı verilir. Galvanoplasti, yükseltgenmeye çok elverişli bir metali derin ve yıkıcı bir değişimden korumak (çeliğin nike- lajı, demirin bakır kaplaması, vb.), yükseltgen bir metale yükseltgenmez metal görüntüsü verilmek (bakır üstüne altın kaplama ve gümüş kaplama), bir metale yüksek bir yansıtma gücü (metal aynalar) ya da çok düşük bir yayındırıcı güç (çaydanlıkların gümüş kaplanması) sağlamak istendiğinde kullanılır. Süsleme amacıyla da, çoğunlukla krom kaplamadan yararlanılır.
Elektrolit, biraz krom sülfat içeren kromik asit çözeltisidir. Anot, kurşun ya da demirdendir. 5-15 A/dm2’lik bir akım yoğunluğunda 45°C’lık bir sıcaklıkta çalışır.- Banyonun sürekli olarak yüklenmesi gereklidir.
Galvanoplastiden ayrıca, lehimsiz demir ya da bakır boruların üretiminde, çok ince aıtın ya da gümüş yaprakların yapımında, elektronikte kullanılan kondansatörlerin gerçekleştirilmesinde (bir mika yaprağın iki yüzüne iki gümüş tabaka çöktürülmesi yoluyla), vb. yararlanılır.
Son Yorumlar