Gökkuşağının oluşmasının sebebini açıklayınız. Yağan yağmurun ardından gökyüzünde güneşin görünmesiyle beliren ve kırmızıdan mora kadar değişen renkli kuşak nasıl oluşur?
Beyaz ışık bütün renklerin karışımıdır. Cam veya plastik prizma, üzerine gönderilen ışığı elekten geçiyormuş
gibi renklerine ayrıştırır. Beyaz ışığın etkinlikte gözlediğimiz gibi ortam değiştirirken renklerine ayrılması bu ışığı oluşturan her rengin prizmada değişik açılarda kırılmaya uğramasındandır. Beyaz bir zeminde kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor olarak sıralanan bu renkler birbirinden kesin çizgilerle ayrışmış olarak değil, çok sayıdaki ara tonların da iç içe geçtiği bir kuşak şeklinde gözlenir.
Havadan cama, camdan tekrar havaya geçen ışık iki kez doğrultu değiştirir. Başka bir deyişle iki kez kırılır. Kırılmaların ilki havadan cama geçerken ikincisi de camdan havaya geçerken gerçekleşir. Bu sırada en fazla kırılan mor ışık prizmanın tabanına yakın uçta yer alırken en az kırılan kırmızı ışık ise prizmanın üst kısmında yer alır.
Işık prizmasında elde edilen renkleri gökkuşağında da görürüz. Ancak bu olayda kırılmaya sebep olan ortam havadan daha yoğun olan yağmur damlacıklarıdır. Yağmur damlacıklarına gelen güneş ışığı yandaki şekilde görüldüğü gibi bir dizi kırılma ve tam yansımaya uğrar. Damla içerisine girerken renklerine ayrılan ışık, damlanın karşı yüzeyinden, farklı açılarla tam yansımaya uğrar. Damlayı terk edeceği yüzeye gelen değişik renkteki yansımış ışınlar burada tekrar kırılmaya uğrar. Aynı renkte olmayan bu ışınlar farklı açılarla kırıldığından her bir damladan sadece bir renk ışık gözümüze ulaşır. Kırmızı ışık az kırıldığından üstteki damladan, mor ışık ise çok kırıldığından daha aşağıdaki damladan gelmesi sebebiyle gökkuşağı renkleri kırmızı üstte, mor altta olacak şekilde sıralanır ve rengârenk bir gökkuşağı gözlenir.
Son Yorumlar