Yaşadığınız yerde eğitim ve sağlık alanında hangi sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır? Sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında bazen resmi kurumlar tek başına bütün ihtiyaçları giderememektedir. Bu ihtiyaçları giderme amacı taşıyan sivil toplum kuruluşları kurulmaktadır.
Sivil toplum kuruluşları devletten bağımsız çalışan ve devlete destek veren kuruluşlardır. Dernek, vakıf, oda ve sendikalardan oluşan sivil toplum kuruluşları yasalara uygun olarak topluma çeşitli alanlarda hizmet ederler.
Sivil toplum kuruluşları kâr elde etmek amacıyla kurulmadıkları için çalışmalarını üyelerinden topladıkları aidat ve gönüllülerden topladıkları bağışlarla gerçekleştirirler.
Sağlık alanında hizmet veren sivil toplum kuruluşları
- Lösemili Çocuklar Vakfı
- Türk Kalp Vakfı
- Türk Böbrek Vakfı
- Kızılay
- Yeşilay
- Türk Diyabet Vakfı
- Sigarayla Savaşanlar Derneği
- Fiziksel Engelliler Vakfı (Fev)
Eğitim alanında hizmet veren sivil toplum kuruluşları
- Anne Çocuk Eğitim Vakfı
- Eğitim Sen
- Anne Çocuk Eğitim Vakfı
- Asım Kocabıyık Kültür ve Eğitim Vakfı
- Anadolu Eğitim, Kültür ve Bilim Vakfı
- Bayburt Eğitim, Kültür ve Hizmet Vakfı
- Çankırı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı
- ÇEV – Çağdaş Eğitim Vakfı
- DTEV – Dünya Türkmenleri Eğitim Vakfı
- Eskişehir Öğretim ve Eğitim Vakfı
- Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı
- İstanbul Marmara Eğitim Vakfı
- Rumeli Eğitim Vakfı
- Ege Çağdaş Eğitim Vakfı
- İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı
- Akçadağ-Elbistan Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı
- Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı
- BETAV – Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı
- Büyük Selçuklu Kültür ve Eğitim Vakfı
- Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı
- DENBİR – Denizlililer Birliği Eğitim ve KültürVakfı
- EÇEV – Ege Çağdaş Eğitim Vakfı
- GAYE – Gümüşhaneli Araştırma, Yardımlaşma ve Eğitim Vakfı
- İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı
- İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı
- TEV – Türk Eğitim Vakfı
Çocuk Vakfı, çocukların haklarının korunması, sosyal ve kültürel gelişimlerine yardımcı olunması amacıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşudur.
KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) kadın haklarına yönelik kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. İnternet sayfasında da görüldüğü gibi, verdiği danışmanlık hizmetleri ile kadınlara kooperatifler kurarak iş imkânları hazırlamalarına destek vermektedir.
TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) 7-16 yaş arasındaki çocukların eğitimlerine destek vermek amacıyla kurulmuştur. Devlet tarafından verilen eğitime yardımcı ve destek olmak amacıyla kurulan vakfın değerleri arasında adalet, hoşgörü, dayanışma ve yenilikçilik ön plana çıkmaktadır. Afişte de vurgulandığı gibi TEGV çocukların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasıyla ilgili önemli çalışmalar yapmaktadır.
TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Zenginlikleri Koruma Vakfı), çevre konusunda çok önemli faaliyetlerde bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. Doğal varlıkların ve toprak örtüsünün korunması, erozyonla mücadele, ağaçlandırmanın önemi gibi konularda toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapmakta; yürüttüğü etkinliklerle doğal çevreye sahip çıkmaktadır.
TEMA, doğal varlıkları, ormanları koruma çalışmaları, orman ve ağaçlandırma projeleri ile doğal hayatın sürdürülmesine önemli katkılar yapmaktadır. Erozyon ve doğa eğitimi ile ilgili kamplar, seminerler düzenleyerek insanları bilinçlendirmektedir.
TEMA’nın kurucu başkanı Hayrettin Karaca, 1992 yılında vakfın kuruluşundan itibaren çalışmaların içinde olmuştur. Vakfın kamuoyunda tanınmasında, halkın erozyon, doğal hayatın korunması vb. konularda bilinçlendirililmesinde büyük emeği geçmiş bir doğa insanıdır.
ödevim için yararlandım çok teşekkürler çok işime yaradı