Asya’da daha ucuz olan ticaret ürünlerinin Avrupa’ya ulaştığında pahalı olmasını nasıl açıklayabilirsiniz? Bir ürün Asya’dan Avrupa’ya gitmek için aşağıdaki haritada görülen uzun yollar kullanılıyordu.
Bu yollar uzun ve zahmetli olup, deve üstünde, kervanlarla birlikte aylarca sürüyordu. Yolda yapılan masraflarla birlikte, tüccar payları ile birlikte, Asya’da çok ucuz olan ürünler Avrupa’ya gediğinde çok pahalı bir fiyata çıkıyordu. Bu ürünler bazı noktalar da el değiştiriyor, başka tüccarlar da araya girdiğinde son satıcıya ulaşınca zaten fiyat çok pahalılanmış olmaktaydı. Son satıcı da üzerine karını koyduğunda, fiyat alınması çok zor bir fiyata çıkıyordu.
Kervan yol boyunca hanlarda konaklıyor, hayvanların ve insanların beslenme ihtiyaçları oluyordu. Bu durumda günlerce sürdüğü için o zaman ürünler üzerinde nakliye masrafları ürünün kendi fiyatın kat kat fazla olmaktaydı. Tüccarlar bu meşakkatli ve ölüm tehlikesi olan ticaretten aldıkları payda yüksek olmaktaydı.
Bu ürünler, Avrupa’ya geldiğinde, bunları ayrıcalıklı zengin ve soylu sınıf kullanabiliyordu. Normal halk sefalet içinde bu ürünleri alması mümkün değildi.
birde vergi alındığı için daha fazla kr alınıyordu