Yazılı ve geleneksel anayasa nedir? Anayasalar yazılı ve geleneksel olarak ikiye ayrılırlar. Yazılı anayasalar, yetkili organca yapılmış ve bir anayasada yer alması gereken kuralları içeren temel belgedir. Günümüzde geçerli olan yazılı anayasalardır. Yazılı anayasalarda, yetkiler, görevler, haklar ve bunların sınırları genel de olsa belirtilmiştir.
Geleneksel anayasalara gelince, bunlar, esas olarak yazılı olmayan, sürekli bir uygulama sonucu ortaya çıkan anayasalardır. Bir devlette geleneksel anayasa bulunması, anayasa alanında hiç bir yazılı belge bulunmadığı anlamına gelmez. Yazılı olmayan anayasa kurallarının yanında, yazılı olan bazı’ anayasa kuralları da yer alabilir.
Geleneksel anayasalarla, anayasa geleneklerini birbirine karıştırmamak gerekir. Anayasa gelenekleri, yazılı anayasanın egemen olduğu ülkelerde oluşur. Toplumdaki gelişmeler sonucu yazılı anayasanın öngörmediği uygulamalar ortaya çıkar. Bunlara anayasal gelenekler denir. Anayasada ortaya çıkan boşluklar, geleneklerle doldurulmaya çalışılır. Anayasalar, toplumdaki gelişmeleri engellemediği ölçüde devamlılık gösterirler. Çoğu ki : toplumun gereksinmelerine cevap veremeyen anayasa kuralları, ya uygulama dışı kalır, ya da değiştirilir. Anayasa gelenekleri ile bu gibi uyumsuzluklar belli ölçüler içinde giderilmeye çalışılır.
Son Yorumlar