Muharrem orucu hakkında bilgi veriniz.
Muharrem, sözlükte; “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan” vb. anlamlara gelir. Hicri takvime göre yılın ilk ayı muharremdir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirmiştir. Ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu bildirmiştir.
Hemen hemen bütün Müslüman toplumlarda, muharrem ayının onuncu günü “aşure” diye adlandırılır. Hz. Muhammed peygamberlikten önce ve peygamber olduktan sonra bu ayın dokuz, on ve on birinci günlerinde oruç tutmuştur. Müslümanlarada bu günlerde oruç tutmalarını tavsiye etmiştir.
Genel olarak bütün Müslüman toplumlarda muharrem ayına önem verilir. Muharrem ayının dokuz, on ve on birinci günleri oruçlu geçirmeye özen gösterilir. Bu ay boyunca Hz. Peygambere ve onun ehl-i beytine salavat getirilir. Başta Hz. Hüseyin olmak üzere, Kerbelâ’da şehit düşen Peygamber yakınları ve diğer Müslümanlar için mersiyeler ve dualar okunur. Aşure pişirilerek komşu, dost ve akrabalara dağıtılır.
Alevî-Bektaşî geleneğinde de muharrem ayının önemli bir yeri vardır. Alevî-Bektaşîler, bu ayın ilk on iki gününü oruçlu geçirirler. Kerbelâ’da Hz. Hüseyin’in ve evladının susuz bırakılmış olmasından dolayı bu günlerde su içmez, eğlence yapmaz ve kurban kesmezler. Muharremin on üçüncü günü Kerbelâ’dan sağ olarak kurtulan Zeynelabidin için şükran kurbanı keser ve aşure pişirirler. Pişirilen aşureyi komşu ve akrabalara dağıtmaya önem verirler.
Muharrem ayı yetimlerin, fakirlerin, kimsesizlerin korundukları, kollandıkları, yardım faaliyetlerinin arttığı bir aydır. Dolayısıyla bu ay toplumsal dayanışmanın, dostluk ve kardeşliğin gelişmesine de katkıda bulunur.
teşekkür ederim yardımcı oldunuz. (geç oldu güzel oldu bu arada 2016’dan selamlar)