4. Harita 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 38
Aşağıda yer alan dilsiz harita üzerinde Kuruluş Döneminden İstanbul’un fethine kadar olan dönemde Osmanlılar tarafından fethedilen yerlerin isimlerini ve fetih tarihlerilerini gösteriniz
Osmanlının kuruluşundan İstanbul’un fethine kadar, Osmanlı padişahlarının fethettikleri yerlerin tarih şerideinde ve harita üzerinde gösterilmesi.
Aşağıda verilen Osmanlı padişahlarının isimlerinin karşısına fethettikleri yerleri yazınız. Daha sonra altına bu fetihlerin Osmanlılar için önemini açıklayınız.
Osman Bey:
– 1284’te Kulaca Hisar
– 1288’de Karacahisar,
– 1298’de Bilecik
– 1301’de Yenişehir
-1302 Mudanya
Beyliğin ve devletin kuruluşu döneminde Bizanslılardan önemli yerler alınmış, ilerleyişin batıya doğru olacağı ortaya çıkmıştır. Osman Bey Kendinden sonraki padişahlar için yön çizmiş oldu. Gaza ve feth duygusu gelişti
Orhan Bey: Padişahlığı döneminde Bursa, İznik, İzmit, Çimpe Kalesi, Ankara, Karesi toprakları.
Babasının kuşatıp ta almak için ömrünün yetmediği Bursa’yı fethetmiş batıya doğru ilerlemesi devam etmiş, bunun yanında yönüne doğuya çevirip doğudan da karesi toprakları ve Ankara ile topraklarını genişletmiştir.
I. Murat: Fethedilen yerler, Çorlu, Lüleburgaz, Edirne, Germiyan toprakları, Hamidoğulları toprakları, Sofya, Niş, Manastır. 1. Murat zamanında 2 beylik toprakları Osmanlı devletinin egemenliğine girdiği gibi Batıda balkanlara doğru ilerleyiş hızlanmış, Bulgaristan içlerine girilmiştir.
Yıldırım Beyazıt: Alınan yerler, Saruhan, Menteşe, Aydınoğulları, Sivas, Kayseri, Malatya, Karamanoğulları. Anadolu toprakları büyük oranda ele geçirilmiş, topraklar iyice genişlemiştir.
Çelebi Mehmet: Anadolu ve Rumelide sarsılan devletin otoritesini yeniden sağlamıştır.
II. Murat: Otoriteyi sağlamlaştırmıştır.
teşekkürler çokkkkkkkkkkkkkk
google’de araştırınca burası çıktı ve aman tanrım didim 😀
İsmail süper yorum. Umarım çıkan sonuçtan faydalanmışsındır.