Olefinler dizisinin ilk maddesi olan
H H
C = C formüllü hidrokarbon.
H H
1669 yılında Alman Becher tarafından bulunmuş olan etilenin adı, olefinleri belirten -en ekinin eklendiği etil’den (odun eteri) gelir.
Etilen Özellikleri
Normal sıcaklık ve basınç koşullarında, -l03°C’ta sıvılaşan ve
– 169 °c ‘ta katılaşan etüen, eter kokulu, renksiz bir gazdır. C = C çift bağının (etilenik bağ] varlığı, molekülü düzlemsel olmaya zorlar ve karbonların bağ eksenlerinin çevrelerinde dönüşlerini engeller. Etüe- nin türevleri, sis-trans izomerliği gösterebilirler.
Bu çift bağ, ayrıca, moleküle, büyük bir tepkime gücü verir ve etüen, olefinlerin bütün genel tepkimelerini, özellikle de, çift bağa katılma tepkimelerini yapabilir. Böylece, hidrojen, oksijenli ya da oksijensiz asitler, halojenler (klor katılması CIH2C – CH2Cl verir), ozon ve oksijen (susuz ortamda katılması, etüenoksit, yani, epoksit rH2c-CH2ı
O J sulu ortamda katılmasıysa glikol
[HOH2C-CH2OH] verir) ya da daha başka olefinler (polimerleşme) katılabilirler.
Etilenin, uyuşturucu nitelikleri de vardır ve meyvelerin olgunlaşmasına yardım eder. Petro kimyada kullanılan hammaddelerin de en önemlisidir. Çok kısa bir süredir, aşağı yukarı bütünüyle, gaz ya da sıvı hidrokarbonlardan yola çıküa- rak üretümektedir.
Etilen Türevleri
POLİETİLEN YA DA POLÎTEN. Polietilen ([- ch2 – ch2-]„ formüllü bir polimerdir) üretimi için etüen üretiminin yaklaşık % 40’ı kullanılır. Küçük n sayılarıyla yapay mumlar (lüpolenler), yüksek n sayılarıyla politen elde edüir. Hazırlanması oldukça kolaydır ve çeşitli yerlerde kullanılır (elektrik yalıtım maddeleri, vb.).
STlREN. Stiren üretimi için dünya etüen üretiminin, aşağı yukarı % 20’si kullandır. Bu üretim aşağıdaki formüle göre benzenin etillenme- siyle yapılır.
c6h6 + h2c = ch2 – c6h5 – ch2 – ch3 Bunu, c6h5 – CH = CH2 veren, etil- benzenden hidrojen giderilmesi izler. Stirenin polimerleşmesi sonucu, çok kullanılan bir plastik maddesi olan polistiren elde edilir. Stiren ve bütadiyenin kopolimerleşmesi, S.B.R. (stiren-bütadiyen kauçuğu) denüen bütün yapay kauçuklar dizisini verir. Stiren, bütadiyen ve akrilonitrilin kopolimerleşmesi, A.B.S. reçinelerini oluşturur.
ETİLEN OKSÎT. Plastik maddeler verir.
DlKLOROETAN. Hazırlanması için, dünya etüen üretiminin % 12’sinin kullanıldığı dikloroetan aracılığıyla, etüen, vinü klorür (H2C = CHCl) üretiminin (polimerleşerek bütün plastik maddelerin en çok kullanılanı olan vinü poliklorür verir) ana maddesi olan asetüenin yerini almaya başlamıştır. Dikloroetan aracılığıyla, polimerleşmesi dokuma reçinelerini oluşturan vinüidin klorür (h2C = CCI2) eldeedüir. AKRÎLÎK NİTRlL. Etil klorüre hidro- siyanür asidinin etkisi, akrilik nitri- li, yani, dokuma maddelerini ve elastomerleri oluşturur.
ÖBÜR TÜREVLER. Etüen, polimerleşerek çeşitli plastik maddeler veren vinü asetatm bireşiminde asetüenin yerini alır. Aynca.etüalkolün sanayideki üretimi (özellikle tarım ürünlerinin mayalanmasıyla elde edüe- meyen ülkelerde),asetaldehitinki ve etüen -propüen kauçuklannınki (bunlar,polietileninküer ile soğukta kınl- gan olan polipropüeninkiler arası özellikler taşırlar) sayılabilir.
Etilen, bazen dolaylı olarak, çeşitli organik bireşimlerin, sözgelimi, patlamaya karşı kullanılan kurşun-t et- raetüen bireşiminin ana maddesidir.
Son Yorumlar