Etçiller, Özmemelilerin (Eutheria) çoğunlukla etle beslenen, güçlü dişleri olan ve değişik görünümlü türleri bulunan takımı.
Etçiller, üç alttakıma ayrılır:
Kreodontlar; yarıkayaklılar (Fissipedia); yüzgeçayaklılar (Pinnipedia).
KREODONTLAR (ÎLKEL ETÇİLLER). Eyoşen’den Miyosen’e kadar yaşamış olan bu hayvanların dişleri, günümüzde yaşayan etçillerinkine yakındı; ama etçil dişleri ya da makas dişleri (etçillerin üstçenesindeki 4. ön azıdişi ile altçenesindeki 1.. azıdişi) çok az farklılaşmıştı. Kreo- dontlar birçok aileye ayrılmış, bu ailelerden Miyacisler ailesi, yarıkayaklıların kökenini oluşturmuştur.
YAMKAYAKLİLAR (KARA ETÇİLLERİ). Bu ikinci alttakımda kara etçilleri yer alır. Etçil dişleri iyice gelişmiş, köpekdişleri güçlüdür; ayaklarında 4 ya da 5 parmak bulunur. Oligosen’de ortaya çıkmış olan yarıkayakhlar alttakımı, köpeğimsi- ler (Arctoidea) ve kedimsiler (Aeluroidea) öbeklerini kapsar. Köpeğimsilerde, şakak kemiğinin üç parçasından biri olan kulakzarı halkası, ya az bölümlenmiş ya da hiç bölümlenmemiş, kedimsilerdeyse bölümlenmiştir.
Köpeğimsiler öbeği, köpekgiller (Canidaej, ayıgiller (UrsidaeJ, küçükayıgiller (Procyonidae) ve sansargiller (Mustelidae) ailelerine ayrılır. Küçükayıgiller, plantigrad, yani tabanına basarak yürüyen, hem etçil hem otçul (ya da otçul) memelilerdir; Amerika ve Asya’da yerleşmişlerdir: Amerika’da, ağaçlarda yaşayan ve uzun burunlu olan koaüler (Nasua); gene ağaçlarda yaşayan ve gececi olan kinkaju (Potos); gözleri siyah maskeü olan çamaşırcı ayı ya da yıkayıcı ayı (Procyon lotor). Asya’daysa, aileden iki tür panda yaşar: Siyah-beyaz bir ayıya benzeyen büyük panda ya da dev panda (Aliuropus melanoleucus); Himalaya’da yaşayan çok güzel kızıl renkli küçük panda ya da kedi ayısı (Ailurus /ulgens).
Sansargillerin bacakları kısa, kulakları yuvarlaklaşmıştır; anüs yakınında koku çıkaran bezleri vardır. Dünyanın her yanına dağılmış olan sansargillerin Avrupa’daki temsilcileri, kalın bedenli porsuk (Meles), ince uzun görünümlü kakum ve gelincik (Mustela), ikiyaşayışlı olan bataklık samuruf Lutreoiaj ve kokar gelincik (Putorius), daha çok suda yaşayan susamuru (Lutra), kaya sansarı, ağaç sansarı ya da zerdeva, samur (Martes), vb. küçük yırtıcılardır. Ayrıca, kutup bölgelerinde yaşayan kutup porsuğu ya da obur (Gulo), Afrika’da yaşayan, sırtı beyaz, karnı siyah balcıl porsuk ya da ratel (Mellivora) ve Kuzey Amerika’ da yaşayan, kürkü değerli amerikan kokarcası ya da skunk (Mephitis), sansargiller ailesinin üyeleridirler.
Sansargillerden bir çeşit albina kokarca olan, Kuzey Afrika kökenli gelincik (Mustela putorius /uroj evcilleştirilmiştir ve tavşan avlamak için kullanılır.
Kedimsiler öbeği, kedimsigiller [Herpestidae), miskkedisigiller (Viyr,rridae], .tlangiller (Hyaenidae) ve kedigiller (Felidae) ailelerini kapsar. Oldukça küçük boylu, uzun kuyruklu olan bu kedimsigiller, sansargillere benzerler. İlgi çekici bir tür olan firavun sıçanı (Herpestes ichneumon], Ispanya’da yaşar.
Mangustlar yılanları avlamalarıyla ün yapmışlardır. Madagaskar’da yaşayan ve çok ilkel bir etçil olan, değişik özellikteki, büyük bir köpek boyunda olan fossa ya da gelincik kedisi (Cryptoprocta ferox) de bu aileye bağlanır. Miskkedisigiller, kedimsigillere yakındırlar ama, tırnakları, kedigillerinki gibi içeri çekilebilir. Anüs dolayında koku salan bezleri vardır, genellikle Afrika ve Asya’da yaşarlar ve kürkleri çizgili desenlidir. Avrupa’da yaşayan benekli, uzun kuyruklu, küçük bir etçil olan jenet (Genetta genetta) türü de miskkedisigillerdendir.
YÜZGEÇAY AKLİLAR (DENİZ ETÇİLLERİ). Etçillerin üçüncü alttakı- mı olan yüzgeçayaklılar kıyılarda yaşamaya uyarlanmışlardır. Fokgiller; morsgiller; irikulaklıgiller.
Etçillerin Doğadaki Rolü
Memelilerin etçiller takımı, kuşkusuz, doğadaki tek etyiyiciler değillerdir. Uğurböceklerinden kartallara, ahtapotlardan timsahlara kadar birçok hayvan öbeğinde etçil hayvanlara raslamr. Etçiller, son halkasını oluşturdukları beslenme zincirinde önemli bir rol oynarlar. Uzun bir süre boyunca zararlı sayılmışlar, ama günümüzde doğada iyi bir biyolojik denge sağlanması için gerekli oldukları anlaşılmıştır.
Son Yorumlar