Eşdeğerlik, Termodinamikte ısı ve iş arasındaki denklik.
Termodinamiğin ilk ilkesi olan eşdeğerlik bir sakınım ilkesidir: Dışarıyla yalnızca iş ve ısı alışverişi yapabilen ve başlangıç durumuna eşit bir son duruma getirilmesini sağlayan bir dizi dönüşümün etkisi altında kalan bir sisteme iş verildiğinde, sistem ısı sağlar ya da tersine, ısı alan bir sistem iş yapar; alınan (ya da verilen) iş ile verilen (ya da alman) ısı arasında değişmez bir oran vardır. Bu oran iş ile ısının ölçülmesinde kullanılan birimlere bağlıdır ve ısı, bu ilke gereğince, iş cinsinden belirtildiğinde, oran, bire eşit olur.
Bu ilke deneysel olarak, kalorinin mekanik eşdeğerinin birçok kez belirlenmesiyle doğrulanmış, bu konuda ilk doğrulamayı bir ısıölçerin (kalorimetre) suyu içinde dönen paletlerin sürtünmesiyle açığa çıkan ve bir ağırlığın düşmesine neden olan ısı miktarını ölçen Joule yapmıştır. Hirn de, ölçümlerinde, kurşunun ezilmesinden ve buharlı bir makinenin eksen milinde toplanan iş ve kazan üe yoğunlaştırıcı arasında yok olan ısının karşılaştırılmasından yararlanmıştır. Ama, ısının mekanik eşdeğerinin ilk sayısal değerini J.R. Mayer bulmuş ve bu değeri, kuramsal olarak gazların özelliklerinden yola çıkıp hesaplayarak, adım taşıyan bağıntıyı ortaya koymuştur.
CARNOT İLKESİ
Termodinamiğin 2. ilkesi olan Carnot ilkesinin, eşdeğerlik ilkesi adını taşıyan birinci ilkeden önce açıklanmış olması şaşırtıcıdır. Gerçekte, Camot ilk ilkeyi daha önce bulmuş, ama, ölümünden sonra notlan arasında bulunan bu kuralı yayımlamamı ştır. Carnot ilkesi ya da 2. ilke, 1. ilkenin iki öğesi arasında bir farklılık ortaya koymakta ve işin ısıya dönüşümünün sıradan bir olay, ısının işe dönüşiimününse daha ender raslanan bir olay olduğunu, bunun farklı sıcaklıklarda iki ısı kaynağı gerektirdiğini ve sıcak kaynaktan verüen ısının bir bölümünün zorunlu olarak işe dönüşmeyerek soğuk kaynağa geri verüdiğini belirtmektedir.
Carnot, ısıl bir makinede iş sağlayan ısı için bir sıcaklık düşüşü gerekliliği Ue suyla çalışan bir çarkın hareketini sürdüren suyun bir üst düzeyden bir alt düzeye düşme gerekliliği arasında bir benzerlik görmüştü. Oysa bu benzerlik tam değüdir; çünkü, bütün su çıkış kanahna döndüğü halde, ısı, yoğunlaştırıcıda ya da soğuk kaynakta bütünüyle toplanmaz; eşdeğerlik ilkesi uyarınca işe dönüşen ısı miktarı eksilir. Görüldüğü gibi ilke, enerjinin mekanik ve ısıl olaylar sırasında korunduğunu düe getirmektedir. Söz konusu genel ilkenin özel bir hali olarak, bir motorun karşılıksız iş yapamayacağı söylenebilir.
j.R. MAYER BAĞINTISI
Genleşme katsayısı a ile değişmez hacim ve değişmez basınçtaki cv, Cp kütle ısıları bilinen m molar kütleli bir gaz düşünelim. Bu gazın normal koşullardaki (0°C; 76 sm cıva; 22,4 1) bir molünü alalım ve aşağıdaki işlemleri göz önünde bulunduralım:
- Gaz, değişmez basınçta 1°C soğutulur. Po basıncıyla v„ « hacim değişikliği çarpımı olan bir Po v„ a işi alarak, MCp’ye eşit miktarda ısı verir (Bkz. Çiz.).
- Gaz, değişmez hacimde 1°C ısıtılır. Basıncı artar. Buna yalnızca, MCv’ye eşit miktarda ısı vermek gerekir.
- Gaz, iş ve ısı alışverişi olmaksızın, bir Gay-Lussac-Joule adiyabatik (değişmez ısılı) genleşmesiyle başlangıç haline döner.
Gaza PoVos işi verilmiş, o da m (Cp – Cv) ısısını geri vermiştir. Gaz başlangıç durumuna döndüğüne göre, bu ısının verilen işten kaynaklandığı söylenebilir. Cv ve Cp gram başına kalori olarak verilmişlerse ve j kalorinin mekanik eşdeğeriyse, J m (cp-cv) = PoVoa eşitliği elde edilir. Bir mol gaz için, gazrn cinsi ne olursa olsun, p»v„ « miktarı değişmezdir (evrensel gaz değişmezi diye adlandırılır) ve ^ ’le gösterilir.
PoVo a = 1.013.105 Pascal x 0,0224 m3 x
“3 = 8,316 joule/derece.
Mayer bağıntısı j m (Cp – cv) =./? biçiminde yazılır. j=4,185 joule sayısal değeri, bir kalori için, değişmez basınç ve hacimdeki molar ısıların farla için 2’ye yakın bir sayının elde edilmesini sağlar:
m cp – m cv = 4 = 2 kalori/derece.
Son Yorumlar