Yüzölçümü:1 919 270 km2
Nüfusu:193 000 000 (1992)
Nüfus yoğunluğu :Km’ye 101 kişi
Başkenti:Cakarta yaklaşık 10 0Ö0 000 nüf.; 1992)
Dili:Bahassa
Dini:İslam
Para birimi:Endonezya rupisi
Endonezya, Güneydoğu Asya’da devlet.
3 000’i aşkın adadan oluşan Endonezya takımadaları, batıdan doğuya uzunluğu 5 000 km’yi aşan geniş bir alana yayılmıştır. Bu adaların en önemlileri Sumatra, Cava, Borneo (bu adanın Kalimantan diye anılan en büyük bölümü Endonezya’nındır), Celebes ya da Sulavesi adaları, Molük adaları, İrian’dır (Yeni Gine’nin Endonezya’ya bağlı bölümü); bunlara ayrıca, daha küçük olan Lombok, Bali, Sumbava, Flores ve Timor adaları eklenmektedir.
Coğrafya
Endonezya’yı (İndonezya da denir) oluşturan çok sayıda ada, denizin son yükselmesinden önce Asya kıtasına bağlıydı: Kıta sahanlığının sığ olması (55-75 m arası) da bunu kanıtlar. Sahanlığın sınırı aşılınca güneyde ve doğuda dünyanın en derin çukurlarından birkaçına (derinlikleri 10 000 m’yi aşkın) raslanır. Borneo adası, birikintilerle kaplanmış bir taban parçasıdır. Sumatra’dan Filipinler’e kadar uzanan ve Cava, Timor ve Molük adalarını kapsayan diziyse, takımadanın dış yanını oluşturan, çok yakın zamanlarda ortaya çıkmış, yanardağ etkinliği ve yer sarsmtısı olgularının sık görüldüğü adalardır. Konumu gereği ekvator iklimi kuşağında yer alan ülkede denizin belirgin bir etkisi vardır; basınç düzenli, genellikle 24°C’ın üstünde bulunan sıcaklıklarsa tekdüzedir; yalnızca dağlar daha serin olur. Yıllık toplam yağış 2 m dolaylarındadır (yalnız Cava’da ve Sonda adalarında tropikal nitelikler belirir). Sıcak ve yağışlı iklim, gür ormanların gelişmesine yol açmıştır; yüksek yerlerdeyse bu ormanların yerini seyrek ormanlar ve savanalar alır.
Nüfus
Halkın büyük çoğunluğu, birbirini izleyen göç dalgalarıyla gelen MalezyalIlardan oluşmuştur. Ülkede ayrıca Hint, Çin ve îslâm dünyasıyla ilişkide olan bu uygarlaşmış topluluktan kopuk olarak, Papua ya da Melanezya kökenli, “ilkel” diye tanımlanan öbekler yaşar: Borneo’da Dayaklar; Sumatra’da Bataklar ve Gajolar; İrian’da Papular.
Takımadadaki Hint ve Çin etkisi yaklaşık 150 000 Hintli ile 3,5 milyon Çinlinin varlığından kaynaklanır, Arap etkisiyse Islâm dininin benimsenmiş olmasıyla kendini göstermiştir. Çinlilerin iktisadi egemenliği, Malezyalı halk arasında gizli bir Çinli düşmanlığının doğmasına yol açmıştır.
Endonezya nüfusunun belirgin özelliği eşitsiz dağılımıdır. Ülke topraklarının % 7’sini oluşturan Cava’da, nüfusun % 50’den fazlası toplanmıştır. Buna karşılık nüfus yoğunluğu Kalimantan’da km2’ye 9, İrian’da 2 kişidir (oysa bu sayı Cava’da 725’i, Bali’de de 500’ü bulur). Nüfus yoğunluğundaki farklar coğrafi etmenlerden (toprakların verimliliği, elverişli iklim koşulları, dolaşım kolaylıkları) ve tarihsel nedenlerden (Cava’nın parlak uygarlığı, Hollanda sömürgeciliği) kaynaklanır.
Nüfus dağılımındaki eşitsizliğin yanı sıra, Cava’nın aşırı kalabalıklaşmasına yol açan hızlı nüfus artışı da önemli bir sorundur. Cavalıların Endonezya’nın başka adalarına göçü hiçbir zaman başarılı bir çözüm olamamıştır ve bu aşırı kalabalıklaşma, halkın yeterli besin alamaması, işsizlik gibi ağır sorunlara yol açar (bu sorunlar özellikle Güneydoğu Asya’nın en büyük kenti olan Cakarta ile Bandung ve Surabaya gibi kentlerde belirgindir).
Son Yorumlar