Ulaşım
Marmara bölgesi Türkiye’de ulaşım etkinliklerinin en gelişmiş olduğu bölgedir. Bunda kıtalar ve denizler arasındaki coğrafi konumu önemli rol oynar. İstanbul-Edirne karayolu Türkiye’yi karadan Avrupa’ya bağlar. İstanbul-Tekirdağ-Malkara- Keşan üstünden geçen bir başka karayolu da İpsala kapısıyla Avrupa’ya açılır.
Trakya’da İstanbul-Çanakkale arasındaki karayolu Çanakkale boğazını aşarak bölgeyi Ege bölgesine bağlar. Marmara bölgesinin Anadolu topraklarında İstanbul’dan başlayıp İzmit körfezinin kuzey kıyıları boyunca süren karayolu, körfezi dolaşarak Bursa’ya ulaşır. Buradan batıya ilerleyerek, Balıkesir üstünden İzmir’e, Bandırma üstünden Çanakkale’ye ulaşır. İzmit’ten doğuya doğru uzanan karayolu Adapazarı-Bolu üstünden Ankara’ya giden işlek bir ulaşım yoludur. Bölge, demiryolu ulaşımından da yararlanır. İstanbul-Edirne demiryolu Avrupa ülkeleri demiryolu ağına bağlanır. Haydarpaşa’dan başlayan öbür demiryolu hattı da bölgeyi bütün öteki bölgelere bağlar. Marmara bölgesi denizyolu ulaşımı için de elverişli bir konumdadır. İstanbul Türkiye’nin başlıca dışalım limanıdır. Ayrıca yakın çevrelerin iskelesi rolünü oynayan iskeleler vardır: Tekirdağ; Gelibolu; Çanakkale; Yalova ve Mudanya. Havayolları bakımından Türkiye’nin en işlek havaalanı İstanbul Yeşilköy’dedir (Atatürk Havalimanı). Ayrıca Bursa ve Balıkesir’de de hava ulaşım olanağı vardır.
Doğal Güzellikler, Türizm Olanakları
Marmara bölgesi karalar ve denizler arasında iç içe geçmiş konumuyla turizme son derece elverişlidir. Avrupa ve Asya arasında bir geçiş bölgesi olması; önemli yolların kavşak noktası durumunda olan İstanbul kentinin varlığı, bölgenin turistik önemini artırır. Doğal güzellikler son derece çekicidir. Marmara, Ege ve Karadeniz’e kıyısı olması ve iklimin ılıman olması deniz turizminin gelişmesini destekler. Marmara bölgesinde illerden yalnızca Bilecik’in denize kıyısı yoktur. Ayrıca, iki denize birden kıyısı olan iller vardır (Balıkesir ve Çanakkale’nin Marmara ve Ege denizine, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’ın Marmara ve Karadeniz’e kıyısı vardır). Karadeniz kıyısında Kilyos, Şile, Riva, Ağva, vb, bölge halkının ve İstanbul halkının kısa süreli tatillerde gittikleri koylardır. Marmara denizi kıyısında İstanbul boğazının batısında Kumburgaz, Silivri, Kumbağ, Şarköy bu kıyıların en çok gidilen yerleridir. İzmit körfezinin güney kıyılarında Yalova, Çınarcık, Gemlik körfezi kuzeyinde Karacaali, Kapıdağ yarımadasında Erdek, deniz turizminde önemlidir. Marmara denizinde, deniz turizmi için elverişli adalar vardır: İstanbul adaları (Büyükada, Heybeliada, Burgaz adası, Sedef adası, Kınalıada) ve Marmara adaları (Avşa adası, Marmara adası) bu bakımdan ilgi görürler.
İznik, Sapanca, Manyas, Ulu bat gölleri gibi büyük sayılabilecek göllerin yanında, Terkos, Büyükçekmece, Küçükçekmece gölleri ve Uludağ’ın buzul gölleri doğal güzellikleriyle ilgi çekerler. Bölgede doğal değerleri turizm açısından değerlendirmek ve korumak için 3 ulusal park kurulmuştur. Uludağ ulusal parkı, sahip olduğu morfolojik ve doğal özellikler ile yaban yaşamını korumak için 1961 yılında kurulmuştur. Parkta piknik, kamping, otel tesisleri geliştirilmiştir. Uludağ, Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezi durumundadır. Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırları içinde Manyas gölünün kuzeydoğusunda da, 1959’dabir ulusal park kurulmuştur. Bu parkın kuruluş amacı barındırdığı kuş topluluklarıdır: Kıtalar arasında göç eden göçmen kuşlar burada kuluçkaya yattıklarından, parkın uluslararası önemi vardır. Ayrıca Gelibolu yarımadası ulusal parkı (1973), sahip olduğu tarihsel özelliklerin yanı sıra, doğal ve arkeolojik özellikleri dolayısıyla ulusal park olarak düzenlenmiştir. Marmara bölgesinde ulusal parkların dışı, yakı n çevrenin dinlenme gereksinmesini sağlamak amacıyla günübirlik tesislerle donatılmış, ormaniçi dinlenme yerleri kurulmuştur: Çamlık (Balıkesir), Güzelyalı (Çanakkale), Söğütlük (Edirne), Belgrad ormanı (İstanbul) bunlara örnek gösterilebilir.
Marmara bölgesi jeolojik yapısı bakınından sıcak su kaynakları açısından da zengindir. Bu sıcak sular kaplıca ve içmece olarak sağlık turizmi açısından değerlendirilir. En önemli kaplıcalar arasında Bursa’nın Çekirge, İnegöl’ün Oylat kaplıcası, İstanbul’un Yalova kaplıcaları, Balıkesir’in Gönen kaplıcası, Çanakkale’nin Kestanbol kaplıcaları sayılabilir. İçmeler arasında İstanbul’un Tuzla içmeleri ünlüdür. Marmara bölgesi doğal güzelliklerinin yanı sıra kültür özellikleriyle de ilgi çeker. Çok eski tarihlerde yerleşilmiş olduğundan arkeoloji ve tarih kalıntıları son derece zengindir. İstanbul, İznik, Vize’de Bizans döneminden kalma yapıtlar vardır. Edirne, Bursa, İstanbul Osmanlı dönemi yapıtlarıyla doludur. Bölgede İstanbul, Bursa, Çanakkale, Edirne ve Tekirdağ illerindeki müzelerde zengin tarihsel ve arkeolojik yapıtlar sergilenir. Çanakkale’de Truva, Balıkesir’de Kyzikos antik kentleri uluslararası ilgi görür. Turizm çekiciliklerini artırmak için bölgede ulusal ve yöresel festivaller de düzenlenir. Bunların arasında uluslararası İstanbul festivali, Edirne Kırkpmar şenlikleri, Çanakkale Truva festivali, Şarköy şarap festivali, Tekirdağ kiraz festivali, vb. sayılabilir.
Son Yorumlar