Yüzölçümü: 1 240 142 km
Nüfusu: 8 338 000
Nüfus yoğunluğu: Km’ye 6,7 kişi
Başkenti: Bamako
Dili: Fransızca; sudan dili; Berberice; Arapça
Dini: İslâm
Para birimi: Animist (cancı):Mali frangı
Batı Afrika’da ülke.
Kuzeydoğuda Cezayir, kuzey ve kuzeybatıda Moritanya, batıda Senegal, güneybatıda Gine, güneyde Fildişi Kıyısı, güneydoğuda Yukarı Volta (Burkma Faso) ve Nijer ile sınırlıdır.
Coğrafya
Mali’nin fazla engebeli olmayan yüzey şekillerinde iki özellik dikkati çeker; Alüvyonlu vadiler ve yaylalar. Alüvyonlu vadiler, bir yandan Kayes çağlayanlarıyla kesintiye uğrayan yukarı Senegal vadisini, öte yandan da Nijer ırmağının çanağını kapsar. Nijer ırmağı Mali’de farklı iki bölümden oluşur: Yukarı Nijer; Orta Nijer. Tropikal rejimde olan Yukarı Nijer’in suları Sansanding barajının aşağısmda yatışır ve ırmak burada iki kola ayrılarak bir iç deltayı (Macina) çevreler. Orta Nijer’se, Tombuktu’nun aşağı kesiminde, çok geniş ve bataklık kıyılarla çevrili tek bir yatağa kavuşur. Çevrede Nijer’in çanağı yükselerek doğuda Bandiagara-Hombori, batıda da Manding yaylaları gibi yaylalar oluşturur. Mali’nin kuzeyinde kumlu ovalardan ve alçak yaylalardan meydana gelen güney Sahra bölgesi uzanır. Mali’de üç iklim bölgesi egemendir: Çölümsü güney Sahra bölgesi; yağışların yetersiz olduğu (yılda 200-600 mm) ve bozkırla (daha nemli olan Nijer çanağı dışında) kaplı Sahil bölgesi; tek bir mevsimde toplanan yağışların her yerde bir metrenin üstünde olduğu ve savananın yanı sıra akarsu boylarında galeri ormanlarının yetişmesine olanak veren Sudan bölgesi.
Nüfus
Batı Afrika’nın ortasında bulunan Mali çeşitli halkaların birbirine karıştığı bir bölgede yer alır; bu da ülke halkının etnik oluşumundaki çeşitliliği açıklamaktadır.Mali Sahrası’nda göçebe olarak yaşayan beyaz nüfusun (Tuaregler, Mağribiler ve Araplar; toplam nüfusun % 5’i) yanı sıra yerleşik zenci nüfus (Bambaralar, Pöller, Sarakollar, Senufolar, Songaylar, Malinkeler) savanalarda yaşar. Mali’de ortalama nüfus yoğunluğu düşük, dağılım da oldukça eşitsizdir. Sahra’daki bölgeler aşağı yukarı ıssızdır; buna karşılık bütün Nijer çanağında km2’ye 10 ya da 20 kişi düşer. Ayrıca, Mali nüfusu, genç bir nüfustur (1992’de 0-15 yaş arasındakilerin toplam nüfusa oranı % 49,4’tü); kuraklığın daha da çetinleştirdiği işsizlik ve beslenme sorunlarının doğmasına yol açan hızlı bir artış gösterir (yılda % 2,8).
Tarih
Mali adı, kaynağı pek bilinmeyen eski bir İslâm imparatorluğundan gelir. XIII. ve XVII. yy’lar arasında Mandingalar tarafından kurulan bu imparatorluk, en parlak dönemine XTV. yy’da ulaştı. O dönemlerde ülke Nou- akchott dolaylarından İforalar Adrarı’na kadar uzanmaktaydı; güneyde okyanustan ayrılarak, Gana dışında Fildişi Kıyısı’nın kuzeyini içine alıyor ve günümüzdeki Gine Bissau’ya açılıyordu. Nijer ırmağı, Nijerya’ya girdiği noktanın yakınlarına kadar Mali’nindi. Başlıca kentler Tombuktu, Cenne ve Gao’ydu. 1325’te Songay Krallığı’m (başkenti Gao) da topraklarına katan Mali İmparatorluğu, en geniş sınırlarına ulaştıysa da çok geçmeden komşu ya da bağımlı halkların (Mossiler, Tukulörler, Bambaralar, Songaylar) baskısı altında yavaş yavaş geriledi ve 1670’te yıkılarak birçok devlete ayrıldı.
Senegal’i ele geçiren general Faidharbe, Fransız sömürge topraklarım Nijer’e kadar yayma hareketine girişti. Bu girişimler 1880-1895 arasında Gallieni ve Archinard tarafından tamamlandı. Sudan diye adlandırılan söz konusu bölge Fransız Batı Afrikası içinde yer aldı. 1957 yasasayla bölgeye özerk bir hükümet hakkı tanındı ve bir yıl sonra bölge meclisi, birliğin bünyesi içinde Sudan Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan etti.
Mali, 1959’da Senegal ile Sudan’ı içine alan bir federasyonun adı olarak yeniden ortaya çıktı. 1960’ta, Fransa ile Mali Federasyonu arasında bağımsızlık anlaşmaları imzalanmakla (Nisan 1960) birlikte, 27 Nisanda yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde, Dakar’daki bir konferans sırasında Senegalli ve Sudanlı yöneticiler arasında şiddetli bir anlaşmazlık böşgösterdi. Senegal, federasyondan çekilme kararı aldı; birkaç hafta sonra, Fransa bu ayrılma isteğini resmen kabul etti (20 Ağustos 1960) ve Senegal’in bağımsızlığını tanıdı; Mali Cumhuriyeti adını alan Fransız Sdanı’ysa, Fransız Birliği’nden çekildi (22 Eylül 1960) ve her iki ülke Birleşmiş Milletler Örgütü üyeleri arasına kabul edildi.
Senegal ile ilişkileri apansız kesilince denizle bağlantısı kopan Mali, kendisi gibi siyasal açıdan ilericiliğe yönelen Gine’ye yaklaştı; ama Haziran 1963’te Senegal’le ilişkiler düzelmeye başlayınca Mali, Dakar-Bamako demiryolunun yeniden açılmasıyla okyanusa bağlandı. Yeni kurulmuş bir devlet olan Mali’nin, Afrika’da çok saygın bir yeri olan başkanı Modibo Keita, ülkenin Fransa ile olan ilişkilerine fazla dokunmaksızın siyasal yaşamı sosyalizm doğrultusunda yönlendirdi. Ayrıca Mali iktisadını kalkındırmak amacıyla, Mali frangının % 50 oranında devalile edildiği bir kemerleri sıkma siyaseti başlattı (1967). Bu önlemlere karşın devlet, yıkıntının eşiğindeki mali ve iktisadi durumuyla günden güne güçsüzleşti. 19 Kasım 1968’de başkan Keita, Yoro Diakite’nin yönettiği bir askerî darbeyle devrildi. Diakite geçici bir hükümet kurdu (23 Kasım) ve Anayasa’yı kaldırarak yerine temel bir yasa koydu. Ulusal Kurtuluş Askerî Komitesi başkam teğmen Musa Traore,
19 Eylül 1969’da devlet başkanlığını üstlenip, iktisadi durum düzelene kadar hükümeti kararnamelerle yönetme yolunu seçti. Bu amaca yönelik birinci üç yıllık planda (1970- 1973), özellikle ülke için yaşamsal önemi olan tahıl (pirinç) üretimini geliştirmeye ağırlık verildi. 4 Mayıs 1978’de çoğunluğu sivillerin oluşturduğu yeni bir hükümet kuruldu. Haziran 1979 seçimlerini, oyların % 99,8’ini alarak kazanan general Musa Traore, kendisini işe yaramazlıkla suçlayan köylüler ve öğrenciler tarafından büyük ölçüde eleştirildi. Mayıs 1977’de ölen Modibo Keita’ya özlem duyulmaya başlandı ve hükümete karşı çeşitli hareketler başgösterdi. Baskı tutumu öğrencüerin harekete geçmesine yol açarken (Ekim-Mart 1980), halk artık tek partili rejimi (Mali Demokratik Halk Partisi) desteklemekten vazgeçti. Bununla birlikte devlet başkanı Musa Traore, 19 Nisan 1983’te hükümette küçük bir değişiklik yaptığını açıklayıp, çeşitli muhalefet hareketlerini sertlikle bastırarak, iktidarını korumayı başardı. 1989’da hükümete kendi adamlarım yerleştirdi. Ne var ki 1991 Martında çok partili rejime geçilmesini isteyenlerin başlattıkları gösteriler ve genel greve gidilmesi sonucunda, 25 Mart 1991’de ordu tarafından devrilerek tutuklandı ve bir Ulusal Uzlaşma Konseyi kurularak, başkanlığına Amadu Tumani Ture getirildi; çok partili sisteme geçiş çalışmalarına başlandı. 1992 Nisanında yapılan genel seçimlerden sonra başbakanlığa Yunusi Ture getirilirken, A.O. Konare de cumhurbaşkanlığına seçildi.
Ekonomi
TARIM VE HAYVANCILIK. Tarım, sulamayı zorunlu kılan iklim koşulları yüzünden sınırlı kalır; ancak sulama olanakları, Nijer ırmağının iç deltası üstünden son derece gelişmiş ve burada sulanabilen alanlar 50 000 ha’a ulaşmıştır. Başlıca besin bitkileri arasında darı ve hintdarısı, pirinç, mısır ve manyoka sayılabilir. Sanayiye yönelik tarım ürünleri arasında da Senegal vadisinde yerfıstığı, ayrıca pamuk, tütün, şekerkamışı tarımı gelişmektedir. Pamuk ve yerfıstığı, toplam mal dışsatımının % 80’e yakın bölümünü oluşturur.
Göçebelerin geleneksel uğraşı olan hayvancılık, Mali’nin başlıca gelir kaynaklarından biridir; ayrıca hayvan varlığını artırmak için büyük çalışmalar yapılmıştır (aşılar,, yapay otlak denemeleri). Ne var ki, Sahil bölgesini kasıp kavuran kuraklıklar, pek çok sayıda hayvanın ölümüne yol açmaktadır.
MADEN KAYNAKLARI. Maden, kaynaklarıyla ilgili döküm sonucunda boksit (Bamako kesimi, Kita, Segou), manganez (Tessalit bölgesi, Kidal, Ansongo, Tombuktu), bakır ve demir (Nioro bölgesi, Kayes ve Ansongo) yatakları belirlenmiştir; ama Üretim henüz düşüktür. Senegal ve Nijer ırmaklarının düzenlenmesinin günümüzde tarım ürünlerinin işlenmesiyle sınırlı kalan Mali sanayisinin gelişmesine olanak vermesi beklenmektedir. Rejimin sosyalist siyaset çerçevesi içinde, sanayi kollarının çoğunluğu devletindir: Çeltik fabrikaları; mezbahalar; süt fabrikaları (Bamako); şeker fabrikaları; dokuma sanayisi tesisleri (Nioro, Segou); yağ ve sabun fabrikaları; vb.
Son Yorumlar