Fransız ozanı Malherbe (Caen, 1555-Paris, 1628).
Yüksek görevlilerin bulunduğu bir aileden gelen François de Malherbe doğduğu kentte okula gitti; Caen, Paris ve başka yabancı ülke üniversitelerinde (Heidelberg, Basel) hukuk okudu. Angouleme dükünün yanında sekreter olarak görev aldı ve onunla birlikte Provence’a gitti (1576). 1581’de orada evlendi ve aynı yıl Normandiya’ya döndü.
Yükselmek için kralın dikkatini çekmek amacıyla şiirler yazdı: “Ode a Marie de Medicis pour sa bienvenue en France (“Marie de Medicis’e Fransa’ya Gelişi İçinOd”.1600);Pnerepourle roi Henri le Grand, allant en Limousin (Kral Büyük Henri İçin Limousin’e Giderken Yakarış, 1605). Henri IV onu önemli görevlere atadı. Daha sonra sarayın resmi ozanı oldu. Kralın ölümünden sonra Marie de Medicis ve Louis XIII tarafından korundu. Richelieu tarafından Fransa hazine sorumluluğu görevine getirildi. Yaşamının son yılları, oğlunun bir düelloda ölmesinden ötürü üzüntü içinde geçti.
Malherbe, şiirlerinde kendi öznel yaşamını dile getirmez, çağının gerçeklerini. Henri IV’ün kalkındırdığı Fransa’yı canlandırır ya da ozanların her zamanki konularını uyumlu ve sağlam yapılı şiirlerinde dile getirir. En ünlü şiirlerinin başında Consolation a Duperier’nin (“Duperier’ye Teselli Sözleri”) geldiği Malherbe’in gerçekleştirdiği yenilik, şiir sanatının tümüne ilişkindir. Kuramlarını. Desportes’un bir şiir kitabının üstüne yazdığı notlardan (Commentaires sur Desportes [Desportes Üstüne Açıklamalar]) ve izleyicilerinin yapıtlarından öğrendiğimiz Malherbe, Pleiade ozanlarının Eski Yunan ve Latin yazarlarının şiirsel temalarını adeta yağma etmesini doğru bulmaz. Bütün yüzyıllarda ortak olan düşünceleri ve değerleri dile getirirken eskilerin kullandıkları biçimleri de almaya yanaşmaz. Tüm yapıtını reddettiği Ronsard ile mücadele ederek İtalyan hayranlığının ve yapmacıklı üslubun yaygınlaşmasını mahkûm eder. Aşırı kişisel konulardan kaçınmak için, insanları genellikle ilgilendiren, akla., deneyime ve doğruya dayanan düşünceleri seçmeyi salık verir. Fantezinin ve simgeciliğin düşmanı olarak, klasik anlayışın en genel özelliğim ortaya koyar.
Klasisizmin Kurucularından Biri
İmgelerin açık ve doğru, sözcüklerin yalın, dizelerin uyumlu olmasını isteyen Malherbe, on iki hecelik Fransız dizesi olan aleksandren’e sert kurallar koyar (sesboşluğunu, atlamayı, devriklemeyi yasaklar; durakları zorunlu kılar; doldurmaca yazmayı mahkûm eder; zengin kafiyeyi savunur), arı fransızca kullanılmasını ister, yunanca, la ünce, İtalyanca modeline göre kesilip biçilmiş sözcükler istemez. taşra ağzını reddeder, teknik terimlerin kullanılmasından yana değildir. Böylece Malherbe, biraz yoksullaşmış da olsa, klasik dönemin arı, açık, şaşmaz ve yerine oturmuş dilinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bundan ötürü, klasisizmin oluşmasında önemli rol oynamış ve XVII. yy. boyunca Fransız edebiyatında büyük etki yapmıştır.
Son Yorumlar