Fransız sanayici kardeşler: Auguste Lumiere (Besançon, 1862-Lyon, 1954); Louis Lumiere (Besançon, 1864 – Ban- dol, 1948).
Auguste Lumiere
Fotoğrafçı Antoine Lumiere’in büyük oğlu Auguste Lumiere. bir biyoloji uzmanı ve sanayiciydi.
Önceleri kardeşi Louis Lumiere ile birlikte çalıştı, ama daha sonra biyoloji araştırmalarına yöneldi: Canlılarda koloitlerin rolünü, kanın alka- lilik oranını, bazı mikrop türleri aracılığıyla boyarmaddelerin tutunmasını inceledi.
Louis Lumiere
Bir kimyacı ve bir sanayici olan Louis Lumiere 1880’den başlayarak babasıyla birlikte çalışmaya koyuldu. 1881’de sanayi alanında üretimine girişecekleri jelatinli-bromürlü kuru fotoğraf levhaları geliştirmeye çalıştılar. Kurdukları fabrika hızla gelişme gösterdi.
1885’te, geliştirdikleri fotoğraf levhalarında. saniyenin 300’de birinde enstantaneler gerçekleştiren Louis Lumiere, 1892’de babasıyla birlikte bir renkli fotoğraf yöntemi ortaya koydu. Antoine Lumiere 1893’te fabrikanın tüm yönetimini oğullarına bıraktı. Lumiere kardeşler babalarının önerisiyle. görüntünün perdeye yansımasını sağlayan, Edison’un kinetoskop’unu geliştirdiler.
Louis Lumiere 1894’te, sinematograf ı (sinema makinesi) buldu. Adını Louis Lumiere’in koyduğu ve patenti iki kardeş tarafından 1895’te alınan bu aygıtın yapımında Auguste Lumiere’in çok az bir payı oldu. Louis Lumiere yalnızca 1895 yılında elliye yakın film çevirdi. Bunların arasında la Sortie des usines Lumiere (Lumiere Fabrikalarından Çıkış), L Arrivee du train en gare de La Ciotat (La Ciotat Garına Trenin Gelişi), L Arroseur arrose (Sulanan Sulayıcı), vb. sayılabilir. Lumiere kardeşlerin ilk sinematograf gösterisi 28 Aralık 1895’te Paris’te Grand Cafe’de gerçekleştirildi.
Louis Lumiere’in bir dakikalık mini bantlardan (17 metre) oluşan filmleri, makineyi hareket ettirmeksizin sürekli olarak çekilmişti ve kusursuz bir çerçevelemeyle (kadraj) dikkati çekiyordu. Bu filmlerin, görünüşteki anlamsızlıklarına karşın sinematografik bir estetik taşıdıkları da bir gerçekti. Louis Lumiere çok sayıda kameraman yetiştirerek bunları dünyanın çeşitli yörelerine gönderdi. 1900’de de geniş filmli (70 mm dolaylarında) bir aygıt gerçekleştirdi; aynı yıl Paris Evrensel Sergisi’nde büyük bir perde üstünde filmlerini oynatmayı başardı. Fotorama’nın (panoramik fotoğrafların çekilmesi ve yansıtılmasını sağlayan aygıt) yapımından ve işletilmesinden (1903) sonra Lumiere şirketi, film yapımı ve satımından vazgeçti. Daha sonra hoparlörler, radyatörler, ses bulucuları (detektörler), vb’nin üretimine yöneldi. 1919’da İnstitut üyesi olan Louis Lumiere, 1920’de fabrikaların yönetiminden ayrıldı. 1935’te anaglifler (çift renkli gözlükler) yardımıyla kabartma film çekme yöntemini Bilimler Akademisi’ne sundu. Kabartma film gösterilerini de 1937’ de gerçekleştirdi.
Son Yorumlar