Türk bestecisi (Kosova, 1919). 1930’da Ankara Devlet Konservatuvarı’na girerek Haşan Ferit Alnar’ın öğrencisi olan Sabahattin Kalender, 1943’te Kompozisyon, Orkestra Şefliği ve Piyano Bölümlerini bitirip aynı okulda kontrapunto ve çalgıbilgisi dersleri verdi. Bu arada orkestra için bestelediği İntermezzo ve Konser Uvertürü, 1944’te Riyaset-i Cumhur Flarmonik orkestrası tarafından seslendirildi. Besteci, aynı yıllarda bir de piyano için Süit yazdı.
1948’de devlet yarışma sınavını kazanan Sabahattin Kalender, Paris Konservatuvarı’nda dört yıl müzik eğitimi gördü. Paris’te Honegger ve Milhaud gibi ünlü bestecilerin öğrencisi oldu.
Yurda döndükten sonra Ankara Devlet Operası’na piyano eşleyicisi ve orkestra yöneticisi olarak atandı. 1955’ten sonra opera orkestrasının şefi ve 1962’den soma genel müzik yönetmeni oldu. Bu arada Devlet Senfoni Orkestrası’mn halk konserlerini ve TRT Oda Orkestrası’m yönetti. 1962’de yazdığı Nasreddin Hoca operasını, hüzünlü ve yalmz geçen gençlik yıllarının karşıt bir simgesi olarak bestelediğim belirten Sabahattin Kalender, Nasreddin Hoca’nm neşesini müziğe yansıttı. Müzikte böylece nükteli anlatıma yönelen besteci Boncuklar ve Cmcıklar (1966) adlı yapıtlarına da Türk folklorunun canlı neşesini kattı.
Daha soma Karagöz, Deli Dumrul (Suat Taşer’in librettosu üstüne) ve Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı günlerindeki anılarım konu alan Ateş ve İnanç (Osman Güngör Feyzioğlu’nun librettosu üstüne; 1982’de tamamlandı ve seslendirildi) adlı operaları besteledi. Günümüzde Ankara Devlet Operası ve Balesi’nde orkestra şefi olarak çalışan ve Ankara Devlet Konservatuva- rı’nda bando şefliği, kontrapunto, füg dersleri veren Sabahattin Kalender bütün yapıtlarında Türk halk ezgilerinin renk ve ritimlerinden yararlanmış, bu özü en yalın biçimiyle koruyabilecek orkestrasyon ve armoni çatısını kurmuştur.
Başlıca Eserleri
Orkestra için: İntermezzo (1944); Konser Uvertürü (1944); Boncuklar (1966); Cıncıklar (1966); Köy Ovalan (1970; 1970 TRT Ödülü).
Opera: Nasreddin Hoca (1962); Karagöz; Deli Dumrul; Ateş ve İnanç (1982).
Solo çalgı için: Piyano Süiti (1947); Türk Rapsodisi (eşliksiz keman, 1949).
Şan: Şan ve piyano, şan ve orkestra için şarkılar.
Son Yorumlar