Matematikte değişken bir büyüklüğün istendiği kadar yaklaşabildiği sabit değer.
Limit kavramı Eskiçağ’da Eudoksos’ un hacimler, Arkhimedes’in de alanlar ve eylemsizlik merkezleri üstünde yaptığı çalışmalarla ortaya çıktı. Böylece sözgelimi, bir yüzey, dikdörtgen biçiminde çok küçük ve istendiği kadar çok sayıda yüzey parçacıklarına bölünmeye başladı. Sonsuz kavramının geometride kullanılması sonucu, XVII. yy’da sonsuz küçük hesabı ortaya çıktı. Bununla birlikte, doğru bir tanımlama yapabilmek için, XIX. yy’m başında, Augustin Cauchy’nin araştırmalarını beklemek gerekti.
Bir Fonksiyonun Limiti
Sezgisel olarak f (x) ile 1 arasındaki fark istendiği kadar küçükse (x, x0 ‘a yeterince yakın ama x0 ’dan farklı olmak koşuluyla) bir f fonksiyonunun \o noktasında bir 1 limiti vardır. Daha kesin olarak, tam artı (pozitif) olan her gerçek e sayısı için, şu koşulu gerçekleştiren tam artı bir n sayısı vardır: Xo ‘dan başka her gerçek x sayısı için, x ile Xo arasındaki fark, mutlak değer olarak n ‘den küçükse, f (x) ile 1 arasındaki fark, mutlak değer olarak e’dan küçüktür. Bir başka deyişle, x, Xo ’a yaklaşırken f ( x ) de l’ye yaklaşır.
Ayrıca, f, x0 noktasında belirliyse ve bu noktadaki f değeri yalnızca 1 olursa, f fonksiyonu x„ ’da süreklidir. Bilinen fonksiyonların çoğu her noktada süreklidir. Ancak herhangi bir fonksiyonun (formüllerle belirlenmiş olmaları gerekmeyen fonksiyonlar) dikkate alınması, her noktada bir limit alma zorunluğu taşımayan fonksiyonlara gitgide daha çok önem verilmesine yol açmıştır.
Limitlerin tanımı, x değişkeninin artı sonsuza (+°=) ya da eksi sonsuza (- oo) yaklaşması durumuna da uygulanır. Böylelikle, tam artı olan her e sayısı için, gerçek bir c sayısı varsa ve c’den büyük her gerçek x sayısı için f (x) ile 1 arasındaki fark, mutlak değer olarak s’dan küçükse, x, artı sonsuza (+°°) yaklaşırken f fonksiyonunun limiti l’dir. Değişken yalnız tam değerleri aldığı zaman, diziler durumu ortaya çıkar. Özellikle, n, artı sonsuza giderken u„ ’in bir limiti varsa, (un) dizisi yakınsaktır.
Sonsuz limitleri olan fonksiyonlar ya da diziler de olabilir. Bir fonksiyonun limiti (sonlu ya da sonsuz) varsa, bunun tek olduğu kanıtlanır.
Fonksiyon çözümlemesindeki gelişmeler, limit kavramının son derece genişletilmesine yol açtı. Böylelikle, yalnızca sayı dizilerinin limitleri değil, fonksiyon dizilerinin limitleri de tanımlandı. Artık, süreklilik, türetilebilirlik gibi, limite geçişle ilgili özellikler araştırılmaktadır. Tasarlanan problemlere göre, yakınsaklıkla ilgili birçok tanım kullanılır. Sözgelimi, her x noktası için f„ (x) sayısal dizisi yakınsaksa, bir (f„) fonksiyonlar dizisi bir f fonksiyonuna yönelir. Limit kavramı, XX. yy. başında,yakın kavramlar sayesinde, yukarda sözünü ettiğimiz bütün durumların öbeklendirilmesini sağlayan kesin bir çerçeveye kavuşmuştur.
Son Yorumlar