Fransız ressamı (Vic Sur Seille, 1593- Le Nain kardeşler ve Callot’nun çağ doğru Nancy’de çırak olarak çalışma Luneville, 1652). Le Nain Kardeşler ve Callot’nun cağdaşı olan Georges de La Tour, 1610’a ya başladı. Daha sonra İtalya’ya gittiği sanılan sanatçı, 1618’de Luneville’e yerleşti ve oradrefah a içinde yaşadı. Sanatçı, en ünlü yapıtlarını 1643-1652 yıllan arasında, Otuz Yü savaşları bunalımı Lorraine’den uzaklaştırıldıktan sonra, gerçekleştirdi.
Aydınlık Dönem
La Tour’dan günümüze otuz kadar yapıt kalmıştır; ressamın günümüz duyarlığına uygun düşen plastik anlatımı, çağımızda başarı kazanmasının başlıca nedenidir. Aziz Petrus ‘un Gözyaşları (1645) ve Yadsıma adlı iki tablosu sanat yaşamındaki iki büyük evrenin dönüm noktalarını belirler; La Tour’un 1635’e kadar süren “aydınlık” dönemini, sanatçıya ün sağlayan “geceler” dönemi izler.
Gece Bekçisi ve halci, 1630’a doğru “aydmlık”döneminin doruk noktasını belirler; sanatçının bu sıralarda ele aldığı temalar, Lorraineli gerçekçi ressamlarla Caravaggio’yu izleyen ressamların işledikleri temalara yakındır. Sanatçının, görünüşte yalın olan resim dili aynı zamanda özgün ve bilgincedir. La Tour günlük gerçekleri dikkatle izleyen bir gözlemcidir ve bu bakımdan Caravaggio’nun başlattığı doğacı akımda yer alır. Modellerindeki titizce çözümlemeler, sanatçının, yazgısıyla karşı karşıya kalan insanın kafasında beliren soru işaretlerini ve merakını yansıtmayı başardığını gözler önüne serer.
La Tour, başlıca yapıtı sayılan Kare Ası Sahtekârı adlı tablosunu da iki kez yapmıştır.
Geceler Dönemi
Geceler, ressamın yaslılık döneminde gerçekleştirdiği yapıtlardan oluşur. La Tour, 1642’ye doğru bilinmeyen bir nedenle canlı renklerden vazgeçerek, işlediği biçimleri karanlıklara boğmaya başladı; ama ele aldığı temalardan, günlük yaşamdan kesitler yansıtmayı ne kadar yeğlediği açıkça görülür. Marangoz Aziz Yusuf, La Madeleine, Çobanların Tapınması, Yeni Doğmuş Bebek gibi tabloları La Tour’un giderek günlük gerçekliği yansıtan ve en yüksek tinsellik derecesine ulaşan zihinsel bir yapıma yönelme kaygısına tanıklık eder.
Son Yorumlar