Fransız matematikçisi ve gökbilimcisi (Beaumont En Auge, Normandiya, 1749-Paris, 1827).
Aşağı Normandiya’da orta halli küçük bir çiftçinin oğlu olan Pierre Simon de Laplace, küçük yaşta,doğduğu kentteki, benediktenlerin yönettiği koleje girdi. Olağanüstü yetenekleriyle 20 yaşındayken D’Alembert’in dikkatini çeken Laplace, Paris’e giderek Krallık Askeri Okulu’nda matematik öğretmenliği görevi aldı. 1773’te Bilimler Akademisi’ne girdi.
Fransız Devrimi sırasında, Ağırlıklar ve Ölçüler Komisyonu üyeliğine atandı ama 1793’te Lavoisier ve Coulomb’ la birlikte komisyondan çıkarıldı. Bunun üstüne Melun’e giderek Expositionde systeme dumonde ’uf Dünya Sistemi’nin Açıklanışı) yazmaya başladı ve yapıt 1796’da yayımlandı. Laplace, bu yapıtta Güneş sisteminin ve sistem içinde egemen olan kuvvetlerin tam ve kesin bir betimlemesini yaptıktan sonra, kısa bir bölüm içinde (yapıtın son bölümü), Kant’ın aynı konu üstündeki çalışmalarından habersiz olarak, Güneş sisteminin oluşumu üstündeki varsayımlarını açıkladı. Kant Laplace kuramı adı verilen bu kuram, XIX. yy. boyunca, Güneş sisteminin doğuşuyla ilgili çalışmaların temelini oluşturdu; bu kuram, kısa bir süre bir kenara atüdıktan sonra, günümüzde, yeniden canlanarak evren oluşla ilgili çeşitli araştırmaların temel varsayımını oluşturdu.
Napolyon tarafından içişleri bakanlığına atanan, bu görevden ayrıldıktansonra da gene Napolyon tarafmdan pek çok kez ödüllendirilen Laplace, daha sonra Napolyon’a karşı bir tutum benimsedi ve Louis XVIII’in yanında yer aldı. Napolyon, Laplace’ı imparatorluk kontu yapmıştı, Louis XVIII’se ona marki unvanını verdi ve Legion d’honneur’le ödüllendirdi. 1806’dan sonra Laplace, Arcueil’de yaşamaya başladı, kimyacı Berthollet ile dostluk kurdu.
Laplace ve Berthollet’nin çevresinde, aralarında Arago, Biot, Chaptal, Gay Lussac ve Poisson’un da bulunduğu birkaç bilim adamı zaman zaman toplanarak bilimsel konular üstünde tartışmalar yapmaya başladılar.
Laplace’ın Çalışmalardaki İki Doğrultu
Laplace’ın çalışmalarında başlıca iki ana doğrultu egemendir: Gökcisimlerinin hareketi ve biçimi; olasılıklar kuramı.Laplace, 1773’te, gezegenlerin ortalama hareketinde çok uzun süreler içinde ortaya çıkan bir düzensizlik bulunmadığını gösterdi; 1784’te Jüpiter ve Satürn’ün hareketlerindeki bellibaşlı düzensizliklerin nedenini buldu; 1812’de Theorie Analytique des Probabilites’yi (Olasılıkların Çözümsel Kuramı) yayımladı; bu yapıtın 1814’teki ikinci baskısında bulunan Essai Philosophique sur les probabilites (Olasılıklar Üstüne Felsefi Deneme) başlıklı giriş yazısında, matematiği kullanmaksızm raslantı geometrisinin ilkelerini ve sonuçlarım açıkladı. Laplace zaten raslantımn matematiksel kuramına aşırı bir ügi ve güven duyuyordu. Her ne kadar, çözümlemenin raslantı kuramına uygulanmasıyla ilgili çalışmaları bir model olarak kabul ediyorsa da, buradan“insansal” düzeyde çıkarsadığmı ileri sürdüğü uygulamalar pek inandırıcı olmadı. Laplace’ın en önemli yapıtı Traite de mecanique celeste ‘tir (Gök Mekaniği İncelemesi); bu yapıtm birinci baskısının beş cildi 1798-1825 yıllan arasında yayımlanmıştır ve Newton mekaniğinin gelişmesinde en üst noktada yer alır.
Son Yorumlar