Fransız ozanı (İviScou, 1790 – Paris, 1869).
Çocukluğu Müly’de (Saöneet Loire), kralcı bir taşra soylusu olan babası, annesi ve beş kızkardeşi arasında geçen Alphonse de Lamartine, Belley (Ain) Koleji’nde okuduktan sonra 1808-1814 yıllan arasında başıboş bir yaşam sürdü. 1816’da julie Charles’la karşılaştı ve onu, 1820’de büyük başarı kazanan Meditations poetiçues’te (Şiirsel Düşünüşler) Elvire olarak canlandırdı.
Ozan Ve Siyaset Adamı
Lamartine, Birch adlı bir İngiliz kadınıyla evlendi ve Napoli büyükelçiliği ataşesi oldu. 1823 ’ te Nouvelles Meditations poetiques (Yeni Şiirsel Düşünüşler) yayımladı. 1825-1828 yıllan arasında Floransa’da maslahatgüzarken Harmonies poetiques et Religieuses’deki (Şiirsel ve Dinsel Uyumlar, 1829) şiirlerin birçoğunu yazdı. Fransız Akademisi’ne üye seçüdi (1829) ve Temmuz devriminden sonra siyasete atıldı. Seçimlerde başarısızlığa uğradı. Karısı ve kızıyla Doğu’da yolculuğa çıktı (1832-1833). Kızı julia bu yolculukta öldü.
Lamartine, Yunanistan’ı, Türkiye’yi, Suriye’yi, Filistin’i ve Lübnan’ı gezdi ÇVoyage en Orient [Doğu’ya Yolculuk, 1835]). Meclis’e seçilince (1833), Fransa’ya dönmek zorunda kaldı. Önce ateşli bir lejitimistti daha sonra hiçbir partiye bağlanma dan Temmuz monarşisini desteklemeye yöneldi. Siyasal ustalıktan çok güzel konuşmasıyla dikkaü çekti, jocelyn (1936), la Chute d’un ange (Bir Meleğin Düşüşü, 1838) ve RecueiUements poetiques’ı (Şiirsel îçekapanışlar, 1839) yazdı.
Histoire des Girondins (Jirondenler Tarihi, 1847) adlı yapıtıyla büyük ün ve sevgi kazandı. 1848 Şubat devrimi cumhuriyeti ilan edince, Lamartine geçici hükümetin üyesi ve dışişleri bakanı oldu. Nisanda büyük oy toplayarak yeniden seçilince, eskiden mücadele ettiği radikallere yaklaştı ve bu yüzden ılımlı seçmenlerinin hoşnutsuzluk duymasına neden oldu. Prestiji azalmaya başlamıştı ve iki kez baskı önlemlerinin alınmasına katıldı. Kurucu Meclis 9 Ekim 1848’de cumhurbaşkanının seçilme biçimini kararlaştırırken yaptığı bir konuşmayla, genel oyla seçimin kabul edilmesini sağladı.
10 Aralık 1848 seçimlerinde cumhurbaşkanlığına adaylığını koydu ve büyük bir başarısızlığa uğradı. Siyasal yaşamının sonu gelmişti artık. Servetini yitirmiş ve borçlanmıştı. Kitaplarını kendi hesabına basmaya çalıştı. Son yıllarını yeğeni Valentine de Cessiat ile birlikte geçirdi. Yoksulluk ve ilgisizlik içinde ölerek Saint-Point’da (Saöne et Loire) gömüldü.
Şiirleri
Lamartine, lirik ve “destansı-felsefi” diye sınıflandırılabilecek olan şiirleriyle ün yaptı. Birinciler şunlardır: Meditations poetiques (Şiirsel Düşünüşler, 1820); Nouvelles Meditations poetiques (Yeni ŞiirselDüşünüşler, 1823); Harmonies poetiques et religieuses (Şiirsel ve Dinsel Uyumlar, 1830); RecueiUements poetiques (Şiirsel îçekapanışlar, 1839) ve la Vigne et la maison (Bağ ve Ev) gibi bazı şiirler. Küçük bir kitap olan Meditations poetiques, beğenilerine tamı tamına yanıt verdiği için Restorasyon toplumu tarafından coşkuyla karşılandı. Lamartine bu yapıtında büyük lirik temaları ele alıyordu. Aşk (A EIvire [Elvire’e]; le Lac [Göl]; le Souvenir [Anı]), doğayla hüzünlü dufgusal birleşme (1 ’İsolement[Y alnızlık]; 1 ’Automne [Sonbahar]; le Vallon [Vadi]) ve ölüm (le Desespoir [Umutsuzluk]) temalarını işliyor ve bu bunları ayrıca dinsel inancıyla yoğuruyordu (la Priere [Dua]; l’Homme [İnsan]; l’İmmortalite [Ölümsüzlük]). Nouvelles Meditations poetiques’te aynı özellikler, daha büyük bir incelik ve rahatlıkla gerçekleştirilmiştir (İschia, les Preludes [Prelüdler], le Crucifix [Haç]). Daha gizemci bir havası olan Harmonies poetiques et religieuses’de Lamartine’in birkaç başyapıtı yer alır (Hymnes du soir, de la nuit, du matin [Akşam, Gece ve Sabah İlahileri]; le Chene [Meşe]; l’İdee de Dieu [Tanrı Düşüncesi]; vb.). Novissima Verba gibi bazı parçalarsa tamı tamına felsefi nitelik taşır.
Ama ozanın en güzel şiiri, hiç kuşkusuz, çocukluğunun geçtiği Milly’ye duyduğu özlemi dile getirdiği parçadır.“Destansı-felsefi” şiirleri arasındaysa la Mort de Socrate (Sokrates’in Ölümü, 1824), le Dernier Chant de p’elerinage de Childe Harold (Childe Harold’un Haccınm Son Şarkısı, 1825), Lamartine’in insanlık tarihini anlatacak büyük destanının iki parçası olan jocelyn (1836) ve la Chute d’un ange (Bir Meleğin Düşüşü, 1838) yer alır. Lamartine şiirlerinin yanı sıra, roman, yolculuk anıları, tarih, vb. türlerde de yapıtlar vermiştir.
Son Yorumlar