Alkol işlevi gören ve CH3-CHOH- COOH formülüyle gösterilen organik asit.
Laktik asit sütteki şekerlerin (özellikle laktoz) mayalanmasıyla oluşur.
Laktik Mayalanma
Mayalanma, şekerlerin oksijen yokluğunda (anaerobiyoz) bozunmalarının olası iki sürecine verilen ortak addır. Bunlar, hayvanlarda laktik asit, bitkilerde etü alkol oluşumuna yol açarlar. Laktik mayalanmayı gerçekleştirebilmek için, mikroorganizmaların sağlayabildiği enzim tepkimelerinden yararlandır. İlk tepkime, laktozun, laktaz yoluyla glikoz ve galaktoza dönüşmesidir.
Laktik asit, üç optik izomer biçiminde bulunur: Dekstrojir, levojir ve rasemik asitler. Adi asit, rasemik biçimidir. Laktik asit çoğunlukla bozulmaya yüz tutmuş peynirde gelişen mayalar aracılığıyla, glikozun mayalanmasından elde edilir. Oluşan kalsiyum laktat, billurlaştırma yoluyla arıtüır ve bundan, sülfürik asit yardımıyla asit açığa çıkarılır. Laktik asit, 18°C’ta katüaşan şurubumsu bir sıvıdır. Suda ve alkolde her oranda çözünür. Isıtıldığında, bir ya da iki su molekülü yitirerek kendisiyle birleşebilir ve böylece dilaktik asit ya da laktit (laktik asit 150°C’ta ısıtıldığında elde edilen anhidrit) verir. Sülfürik asit, sıcakta, bunu aldehit ve formik aside böler. Yükseltgenme etkenleri laktik asidi, önce pirüvik aside dönüştürürler, bu da daha sonra asetik asit ve karbonik anhidrite bölünür.
Laktik Asit Ve Kas Kasılması
Kas kasılması, glikozun yükseltgenmesiyle sağlanan bir enerji katkısı, yani oksijen gerektirir. Bununla birlikte, herhangi bir nedenle, kas, kasılmanın metabolizma gereksinimleri için yeterli bir oksijenleyici kan akışı almazsa, özel bir biyokimyasal süreç enerji kazanılmasını sağlar (ancak, kesinlikle elverişsiz koşullarda): Glikozun oksijensiz ortamda laktik dönüşümü, kas kasılmasına olanak sağlar, bu arada kas yorgunluğuna neden olan gereksiz bir laktik asit birikimine de yol açar. Bu laktik asit, yavaş yavaş ter ve idrar yoluyla dışarı atüır ve yalnızca çok küçük bir bölümü, karaciğer düzeyinde glikoza dönüşür (glikozun metabolizmada depolanma biçimi).
Laktik Asit Ve Besin Sanayi
İnsanlar besin gereksinimleri için, laktik mayalanmadan yararlanmışlardır. Mayalanmış sütün ekşi tadı beğenilince, mayalanma etkenlerinin (bir bakteri olan lactobacillus gibi mikroorganizmalar) ustaca seçimi sayesinde sütlü besin maddelerinin üretimine girişüdi ve bu yaygınlaştırıldı: Bunlar arasında yoğurt, kefir, kımız, vb. sayılabilir.Laktik asidin, laktat olarak adlandırılan bazı tuzları, sanayide kullanılır: Sözgelimi, gümüş laktat fotoğrafçılıkta (duyarlı yüzeyler), kalsiyum laktat ve demir laktat, güçlendirici maddelerin temeli olarak kullanılırlar.
Son Yorumlar