AMASYA ANLAŞMASI
Mustafa Kemal Paşa, Rauf ve Bekir Sami Beylerle birlikte Amasya’ya geldi. Görüşmeler 20 Ekimde başladı. İstanbul temsilcisi Salih Paşa ile Anadolu ulusal hareketinin önderleri arasında iki protokol imzalandı. Birinci protokolda hükümetin otoritesine saygılı davramlacağı, milletvekili seçimlerinin serbestçe yapılacağı, askerin siyasetle uğraşmayacağı gibi ulusal hareketin önderleri için ödün sayılabilecek maddeler yer alıyordu. İkinci protokolsa, Sivas Kongresi bildirisinin, hükümet tarafmdan kabul edilişi niteliğindeydi.
Ama İstanbul hükümeti, Amasya’da imzaladığı protokolün gereğini yerine getirmiyordu. Öte yandan, ulusal hareketin de, hükümete boyun eğmeye niyeti yoktu.
HEYET-İ TEMSİLİYE ANKARA’DA
Sivas’ta bulunan Heyet-i Temsiliye’ nin, İstanbul ve Batı Anadolu’yla haberleşmesi, ulaşım sorunu yüzünden çok güç oluyordu. İstanbul’dan gelen uzun telgraflar ve mektuplar Ankara’ da özetlenerek Sivas’a telgrafla bildiriliyordu. Bu koşullar altında Sivas’ ta uzun süre oturup, telgraf telleriyle büyük bir harekâtı yönetmek olanaksızdı. Mustafa Kemal Paşa, en uygun merkezin Ankara olduğunu düşünüyordu. Ancak, başta Kâzım Karabekir Paşa olmak üzere birçok kişi, Heyet-i Temsiliye’nin Ankara’ya gitmesine karşıydılar. Mustafa Kemal Paşa, 3 Ekim 1919’da Heyet-i Temsiliye’ye Ankara’ya gitmeyi kabul ettirdi. Kayseri ve Kırşehir üzerinden 27 Aralık 1919’da heyet Ankara’ya ulaştı ve büyük törenlerle karşılandı. Mustafa Kemal Paşa’mn Ankara’ya gelişi, Kurtuluş Savaşı’nda yeni bir aşamanın başlangıcım oluşturuyordu.
Son Yorumlar