İnsana memelilerden (köpek, kedi, kurt, tilki, vb.) geçen, salgın yapabilen ve ölüme yol açabilecek kadar ciddi olan hastalık.
Kuduz Virüsün Taşıyıcıları
Hayvanlarda kuduz hastalığını deneylerle ilk olarak açıklayan.Fransız Louis Pasteur’dür. İncelemeleri 1881’de başladı ve 6 Temmuz 1885’te kuduz bir köpek tarafından ışınlan, Alsacelı joseph Meister adlı bir çocuğun tedavisinde ilk kez kuduz aşısını kullanmasına kadar sürdü. Kuduz tek tük olaylar halinde görülmekle birlikte tümüyle ortadan kalkmış bir hastalık değildir: eski salgın incelemelerinde kurt kuduzu (kırsal kuduz ya da orman kuduzu) başta gelmekteyse de klasik salgın, köpekten (kent ya da sokak kuduzu) kaynaklanır. Amerika’da (skunk, kır kurdu) olduğu kadar, Afrika’da (çakal, sırtlan) ve Orta Avrupa’da(tilki, köpek) yayılmaktadır. Kurt, porsuk, mangust, pu- torius furo hastalığın salgın yapmasına yol açan öbür hayvanlardır; ayrıca yarasalar, özellikle de vampirler (Güney Amerika’da yaşayan bir yarasa türü) gibi yarasalar takımı da kuduzun özel bir biçimi olan yarasa kuduzunu, insana ve sığırlara bulaştırırlar.
Kuduz, kuduz virüsüne bağlı bir hastalıktır: bu virüs ısırık, tırmık ya da salyayla veya havayı kirleten virüsün solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır.Hastalığın kuluçka süresi insanda ve hayvanda çok farklıdır: 12 günle 1 yıl arasında değişir. Daha sonra kişilik değişmeleri başlar; cildin aşın duyarlılığıyla birlikte gelişen aşın uyarılma dönemini, kasılmalar, ışık korkusu, çok ağrılı ve su korkusuyla bir arada görülen gırtlak spazmı dönemi izler. Taşkınlık dönemininardından felç dönemi gelir. Ateş 41°Ca kadar yükselir, hatta ölüm sırasında 42cC’ı bulduğu olur. Hastalığın kuluçka döneminin uzun sürmesi, kuşkulu hayvan tarafından ısınlanların aşıyla tedavi edilmesini olası kılar. Kuduzun değişik türde aşıları vardır (canlı aşı, zayıflatılmış aşı). Aşılama yalnızca bir kuduz tedavi merkezinde yapılabilmektedir.
Son Yorumlar