Tasavvufta Aşk Ne Anlama Gelir? Aşk Nedir? İleri dercede sevgi. Tasavvufta Allah’a duyulan sevgi. Kalbini dünyevi ilişkilerden temizleyen ve sadece Allah’a olan aşkla dolduran bir sufinin gözünde Allah’tan başka hiçbir şeyin değeri yoktur. Tasavvufun, eğittiği kimseler üzerindeki amacı da zaten budur. Sevgiyi bu anlamda kabullenen ve kendini böyle yetiştiren kişi sadece insanlar arasında değil, Allah katında da makbuldür. Bazı büyük mutasavvuflara göre kainatın sebebi de aşktır. Kainatın tek yasası aşktır, muhabbettir, sevgidir. Mevlana Celaleddin’in Mesnevisi daha ilk beytinde “Ayrılıklardan şikâyet etmede”dir. Çünkü insan Allah’la beraberken O’ndan ayrılmış, dünya onun için bir gurbet olmuştur. İnsan, Allah’a duyduğu özlemle ıstırap çekmektedir. Kuran’an’da, ‘Müminlerin Allah’a karşı pek şiddetli bir muhabbeti vardır”, “Allah kullarını sever, onlar da Allah’ı severler” denilmektedir.
Tasavvufun temel kaynaklarından biri de, “Ben gizli bir hazine idim. Bilinmeyi isledim. Beni bilsinler, tanısınlar diye mahlukatı yarattım” hadisidir. Yine Hazreti Peygamber bir hadisinde “Allah güzeldir, güzelliği sever” buyurmuşlardır.
Divan şairlerimizden, tasavvuf zevkini almış olanların hemen tümündeki aşk kavramı, şiirlerinde geçen aşk, kadın erkek arasındaki dünyevi anlamda bir aşk değil, tamamen ilahi aşktır, Allah sevgisidir, ona duyulan özlemdir.
Türk-lslatn sanatının mimari, musiki, şiir ve süsleme dallarında en büyük eserleri hep bu ilahi aşkın, dinden kaynaklanan, tasavvufla beslenen Allah aşkının heyecanı ile, ilhamı ile yapılmıştır. Aynı şeye Hıristiyan kültür ve sanatında da raslamak mümkündür.
Son Yorumlar