Köpekgiller (Canidae) ailesinden etçil memeli hayvan.
Yalnızca tek bir türden fCanis familiaris) olan evcü köpeğin çok sayıdaki ırklarının asıl atasının kim olduğunu söylemek güçtür. Bazıları kurttan,bazıları da çakaldan türemiş gibidir. Köpek, Tarihöncesi’nden beri evcilleştirilmiş, insanların yaşamında önemli yeri olan bir hayvandır. Son zamanlarda yapümış tarihlendirmelere göre, Yunanistan’da ve İran’da köpeğin evcilleştirilmesi yaklaşık olarak İ.Ö. 7000 yılına kadar uzanır. Evcilleştirme işleminin kurt ya da çakal gibi yabani köpekgillerin yavaş yavaş Tarih öncesi
avcılarına yaklaştıkları, av hayvanını avlanacak yere sürmeye yardımcı oldukları ve insanlarında avlarının artıklarını bırakarak bu hayvanları ödüllendirmiş oldukları sanılmaktadır. Tarihöncesi’nde başlıca iki tip evcil köpek vardı: Küçük Maglemosiyen ya da turba yatakları köpeği ve büyük Maglemosiyen. Çakala çok benzeyen küçük Maglemosiyen’in göğsü geniş, burnu kısa, bacakları ince uzundu. Daha iri olan büyük Maglemosiyen’se kuşkusuz kurdun dölünden geliyordu; sivri bir burnu ve güçlü çeneleri olan bu köpeğin kalıntıları, Alpler’deki göllerde kazıklar üstüne yapılmış konutlarda bulunmuşlardır. Tazı daha sonra ortaya çıkmıştır
Olağanüstü Çeşitlik
Yaşayan başka hiçbir tür, köpekle, ırklarının çeşitliliği bakımından rekabet edemez. Senbernar gibi en büyüklerinin 100 kg’dan daha ağır olmasına karşılık, en küçükleri olan chihuahua’nınağırlığı 2 kg’ı geçmez. Köpeklerin tümünde görülebüen genel Soldan sağa ve yukarıdan özellikler şunlardır: Köpek büyük bir
Kısa bacaktı base; uzun ve çoğunlukla uzun yüzlü olan bir etçil sık tayta Afgan çoban dir; 42 dişi ve her ayağında beş parmak vardır; koku alma duyusu çok sırtı siyah tayla çakal. gelişmiştir; 125 – 200 milyon koku alma hücresi vardır,ter bezleri olmadığı için terlemez; dişinin 8 ya da 10 memesi vardır; gebelik süresi 60-90 gündür.
Köpeklerin sınıflandırmasını yapmak oldukça güçtür. Buffon, köpekleri kulak durumuna göre sınıflandırmıştı (dik kulaklı, yarı dik kulaklı, sarkık kulaklı, vb. köpekler). Bazı uzmanlar da kafa biçimine göre sınıflandırma yaptüar. Ama en yaygın ve basit sınıflandırma, köpekleri yaptıkları işe (bekçi köpekleri, av köpekleri, süs köpekleri, vb.) göre ayıran sınıflandırmadır. Hizmet ve bekçi köpekleri çoğunlukla büyük boydadır. Bunlar arasında oldukça uzun tüylü çoban köpeği; kısa tüylü beauce çoban köpeği; kuyruksuz Flandre çoban köpeği; açık kulam- sı renkli ve dik kulaklı Fransız ya da Alman çoban köpeği ya da kurtköpeği; kulamsı ya da siyah renkli Belçika çoban köpeği; ince uzun ve uzun yüzlü İskoçya çoban köpeği ya da CoÜey; güçlü ve iri başlı Bordeaux buldoğu; çok büyük ve kısa tüylü Danimarka asıllı danua; büyük ve siyah ternöv; büyük, iri başlı ve gözlerinin çevresi lekeli senbernar; senbernara oldukça benzeyen Pirene çoban köpeği; kısa başlı, silindir bedenli buldok ve koşum köpekleri (kalın tüylü, kalın kuyruklu Eskimo köpeği, vb.) saylablir.
Av köpeklerinden teryeler, yer altında yuva yapan hayvanları yakalamada usta köpeklerdir. Bunlar, üyeleri dik, tüyleri beyaz benekli foksterye, kızü renkli İrlanda teryesi, kısa ve eğri bacaklı gri ve siyah İskoçya teryesi, vb’ni kapsar.
İz süren köpekler,avı koşarak izlerler. Bunlardan bazıları sert ve beyaz tüylü vande grifonu; büyük gri-mavi renkli Gaskonya mavi grifonu; uzun başlı ve dik üyeli beagle ve çeşitli tazılar; ince yapılı, ince bacaklı ve böğürleri kaslı koşu köpekleridir (greyhound [İngiliz tazısı]; barzoy [ Rus tazısı]; slugi [Arap tazısı]; İtalyan tazısı; vb.). Süs köpekleri çok sayıda ırkı kapsar. Bunlardan cüce grifonlar, yünsü tüylü kanişler, uzun ve ipek gibi tüylü bişonlar, kalın kürklü ve mavi düli şov şovlar, kısa yüzlü ve kıvrık kuyruklu pekinuvalar, siyah benekli beyaz tüylü Dalmaçya köpekleri sayüabilir.
Köpek Hastalıkları
Köpek, çeşitli hastalıklara yakalanabilir. Sindirim sistemi hastalıkları (anterit; asalak kurtlar), solunum sistemi hastalıkları (özellikle köpek hastalığı; solunum mukozasının nezleye bağlı hastalığı), deri hastalıkları (egzama; uyuz), idrar üreme sistemi hastalıkları söz konusu olabilir. Köpeklerde özellikle üç genel hastalık önemlidir; bunlar kuduz, verem ve yavrularda görülen Carre hastalığıdır
Yabani Köpekler
Soldan sağa ve yukarıdan özellikler şunlardır:
Kısa bacaktı base; uzun ve çoğunlukla uzun yüzlü olan bir etçil sık tayta Afgan çoban dır; 42 dişi ve her ayağında beş parmağı vardır; koku alma duyusu çok sırtı siyah tayla çakal. gelişmiştir; 125 – 200 milyon koku alma hücresi vardır,ter bezleri olmadığı için terlemez; dişinin 8 ya da 10 memesi vardır; gebelik süresi 60-90 gündür.
Köpeklerin sınıflandırmasını yapmak oldukça güçtür. Buffon, köpekleri kulak durumuna göre sınıflandırmıştı (dik kulaklı, yarı dik kulaklı, sarkık kulaklı, vb. köpekler). Bazı uzmanlar da kafa biçimine göre sınıflandırma yaptüar. Ama en yaygın ve basit sınıflandırma, köpekleri yaptıkları işe (bekçi köpekleri, av köpekleri, süs köpekleri, vb.) göre ayıran sınıflandırmadır. Hizmet ve bekçi köpekleri çoğunlukla büyük boydadır. Bunlar arasında oldukça uzun tüylü çoban köpeği; kısa tüylü beauce çoban köpeği; kuyruksuz Flandre çoban köpeği; açık kulamsı renkli ve dik kulaklı Fransız ya da Alman çoban köpeği ya da kurtköpeği; kulamsı ya da siyah renkli Belçika çoban köpeği; ince uzun ve uzun yüzlü İskoçya çoban köpeği ya da CoÜey; güçlü ve iri başlı Bordeaux buldoğu; çok büyük ve kısa tüylü Danimarka asıllı danua; büyük ve siyah ternöv; büyük, iri başlı ve gözlerinin çevresi lekeli senbernar; senbernara oldukça benzeyen Pirene çoban köpeği; kısa başlı, silindir bedenli buldok ve koşum burunlarının uzun olması, parmaklarının ucuna basarak (digitigrad) yürümeleri, köpekdişlerinin uzun ve kuyruklarının sarkık olmasıyla nitelenen köpekgiller, bütün kıtalara yayılmışlardır. Porsuk görünümünde olan Nyctereutes procyonoides Uzakdoğu’ da yaşar; Avrupa’ya da getirilmiştir. Güney Afrika otokyonunun (Otocyon megalotis) uzun kulakları vardır. Avusturalya, kökeni gizemli kalan bir çeşit yabani köpeğin yaşam alam saydır. Bu, Avusturalya yerlilerinin yavruyken insana alıştırdıkları sarımsı tüylü bir hayvan olan dingodur (Canis dingo). Dingolar büyüdükten sonra yeniden özgürlüklerini kazanırlar. Çakal, kurt, tilki de öbür yabani köpekgillerdendir.
Son Yorumlar