Kurallara uygun, düz ya da engelli bir pistte veya uzunluğu önceden belirlenmiş doğal bir arazide yapılan atletizm etkinliği.
Koşular, yarışmalar (atlamalar, atmalar) üe birlikte atletizmi oluşturur. Koşucuların, hem rakiplerini geçmek, hem de kendi fiziksel ve ruhsal şuurlarım geliştirerek daha önce elde ettikleri dereceyi aşmak gibi iki değişik amaçlan vardır.
Koşu, en eski çağlardan beri, özellikle Akdeniz havzasının doğu kesimlerinde yapüan sporlardan biridir. Eski Yunan’da, koşuya, beden güzelliğinin korunmasına ve gençlerin askerlik konusunda yetişmelerine katkıda bulunduğu ölçüde değer veriliyordu.
Eskiden koşular iki dalda yapılırdı: Düz koşuda atletler , isteklerine göre bir, iki ya da yedi stadlık (1 stad = 177,40 m) mesafeyi koşarlardı; silahlı koşudaysa aynı atletler, başlık, kalkan gibi klasik savunma süahlarıyla birlikte değişik mesafeleri koşarlardı (eller bedene yapışık olarak koşmak gibi kısıtlayıcı kurallar, koşucuyu aynı zamanda savaşa hazırlıyordu).
Günümüzde koşu, kurallarında ve biçimlerinde önemli değişiklikler yapılmasına karşın, aynı temel nitelikleri
korumuştur. Gerçekten de, çağdaş atletizmin dalı olan koşular kendi içlerinde ikiye bölünür: 100 m’den maratona kadar düz koşular; 110 m engelliden engelli kır koşusuna kadar engelli koşular. Ayrıca her iki bölümde de sürat koşuları, orta mesafe koşulan ve uzun mesafe koşuları vardır.
Son Yorumlar