Zeus’la bir tutulan Roma tanrısı. Roma tanrılarından Saturnus ile Rea’nın oğlu olan jüpiter Romalı tanrıların en üstünü, en büyüğüdür. Zeus gibi gün ışığı ve gökyüzü tanrısı olan jüpiter aynı zamanda gök gürültüsü ve yıldırım tanrısıdır. Egemenliğini Roma’da Capitolium üstünde sürdürür.
En Yüce Tanrı
Roma sitesinin siyasal yapısının gelişmesi ve sağlamlaşmasıyla jüpiter, yüce iktidarın, Tanrılar konseyinin başkanı oldu. Capitolium tanrısı olan jüpiter’e cumhuriyet döneminde göreve başlayan her konsül dua ederdi; kendisine kurbanlar sunulurdu. Barış anlaşmalarına da kefil olan jüpiter’in Victor, İnvictus, Stator, Triumphator gibi takma adları, askeri ve siyasal işlevleriyle ilgiliydi. Düşmanlardan elde edilen ganimetler, tapınağına bırakılırdı.
İmparatorlukla birlikte imparatorlar jüpiter’in himayesine girdiler, hatta bazıları jüpiter’in kendilerinde cisimleştiğini ileri sürdüler. Sözgelimi. Augustus doğrudan doğruya Tanrı tarafından gönderilen düşler gördüğünü ileri sürüyor ve Ispanya’da Cantabro’lara karşı savaşırken yıldırımın müdahalesiyle nasıl kurtulduğunu anlatıyordu. Eyaletlerdeki her sitede Romalı mimarların dikkat ettikleri ilk şey. Tanrılar üçlüsünü (Jüpiter, Minerva, Apollon) yerleştirdikleri Capitolium’un Roma’dakine benzemesiydi. Jüpiter’in başka nitelikleri de vardı: Konukseverlerin koruyucusu, kötülüklerden arıtıcı, düşlerin, kehanetlerin ustası, tarım tanrısı, yağmur dağıtıcısı, verimlilik ustası, vb. Ama bütün bu işlevler bile onun Zeus kadar zengin ve karmaşık bir Tanrı olmasını sağlayamamıştır.
Son Yorumlar