Atom numarası Z = 53, atom ağırlığı M = 126,904 4 ve simgesi I olan, halojenler kümesinden element.
1811’de, Bernard Courtois (1777-1838) tarafından deniz yosunu küllerinde bulunan iyotun bileşikleri kısa bir süre sonra Gay-Lussac ve Humphrey Davy tarafından incelendi.
İyotun Fiziksel Özellikleri
İyot katı haldeyken koyu gri renkte mikayı andıran pullar biçimindedir. 113,7°C’ta kahverengi bir sıvıya dönüşerek erir. Bu sıvı, 183°C’ta, canlı mor renkte bir duman çıkarır. Normal sıcaklıkta bile, mor dumanlar salarak uçunur. Kendine özgü keskin ve yakıcı bir kokusu vardır; deride sarı- kahverengi bir leke bırakır. Suda az çözünür; potasyum iyodür (KI) eklenirse, I3‘ kompleks iyonu oluştuğundan, çözünür hale geçer. Doğal olarak, deniz suyunda ve kaya tuzunda alkali iyodür biçiminde ve nitrat yataklarında iyodat biçiminde bulunur, nitratlardan, sodyum hidrojen sülfit aracılığıyla şu tepkimeyle elde edilir: 2IO3+ 5 HSOi – 3 HSO4 + 2SOİ’ + H20 +12. İyot deniz bitkileri başta olmak üzere özellikle bitkilerde bulunur. İnsamn ve bazı hayvanların tiroit bezlerinde çok az miktarlarda (oligo-element) bulunur ve biyolojik görevi oldukça önemlidir: İyot eksikliği ciddi metabolizma bozukluklarına neden olur (guatr ve miksödem).
İyotun Kimyasal Özellikleri
Halojen kümesinin son elementi olan iyot, radyoaktif astattan sonra bu kümenin atom kütlesi en yüksek elementidir; fiziksel ve kimyasal özellikleri, kümede bulunduğu yere denk gelir. İyot yükseltgen olmaktan çok, yükseltgenebilen bir elementtir. Öbür halojenlerle, iyot halojenleri (IF7,IF5 ,IC13, IC1 ve IBr) vermek için tepkir. Kükürt ve fosforla birleşir; bir patlayıcı olan, çok kararsız NI3 azot iyodür vardır. Metallerle, I” iyonu içeren, Agl gümüş iyodür dışında (Agl ışık etkisiyle kararır ve fotoğrafçılıkta kullanılır) tümü de çözünen bileşikler olan iyodürleri verir. Hidrojenle, organik kimyada hidrojenleyici olarak kullanılan HI iyodürü oluşturur; bu bileşimin çözeltisi, kuvvetli bir asittir. Başlıca oksijenli bileşikleri şunlardır: HIO formüllü monooksoiyodik 1 asit; iyodik anhidrit ve buna denk gelen asit (tuzları iyodat olarak adlandırılır) HIO 3 (triokso-iyodik V); son olarak da I207 ,nH2 O (n= 1,2,3 ve 5) formüllü periyodik asitler.
İyot, kolayca, doymamış hidrokarbonlara bağlandığından, bir yağ asidindeki çift bağ sayısının belirlenmesini sağlar (iyot göstergesi). Alkollü iyodürler son derece önemlidir. Sodyum etkisiyle, başlangıç hidrokarbonundan daha ağır hidrokarbonlar verebilirler: Sözgelimi, Wurtz bireşimini ele alalım:
2 CH3I + 2 Na – 2 Nal + C2H6. Bunlar bir alkali alkolat üstüne etkiyerek, bir eter-oksit oluştururlar: C2H5ONa +’CHal – Nal + C2H50-CH3.
Bu organik iyodürler, hidrokarbona doğrudan iyot etkisiyle hazırlanamazlar; bir alkol üstüne PI3 fosfor tiriiyodür etkisiyle elde edilirler.
CHI3 iyodoform, güçlü bir mikropkırıcıdır. İyot, nişasta kolasını koyu maviye boyar (özel tepkime): Bu renklendirici etki de nişastanın glükoza dönüşümünü izleme olanağı sağlar.
İyotun Kullanım Alanları
Kimyada, iyotun, organik bireşimlerdeki önemi büyüktür. Çözümlemede, iyodometri aracılığıyla, S4 062 tetratiyonata dönüşen bir S2 O 3–2 oranı saptanmış tiyosülfat çözeltisi aracılığıyla iyot miktarı belirlenir (redoks tepkimesi). Gümüşiyodür, fotoğraf sanayisinde kullanılır. Eczacılıkta, sıkıca kapalı şişelerde ışık etkisinden korunması gereken tentürdiyot, iyodürlü-iyot suyu, iyodoform, iyotlu pomatlar, iyodol, vb. biçimlerde iyotun mikropkırıcı ve kan çekici özelliklerinden yararlanılır. Ama çok az miktarlarda kullanılmalıdır, tersi durumumda yavaş (iyodizm) ya da şiddetli (miktara göre) bir zehirlenmeye neden olur. Guatr, adenopati, damar sertliklerinin tedavisinde iyot kullandır.
Son Yorumlar