Marmara bölgesinde, İstanbul boğazının iki yakasında, Avrupa ve Asya topraklan üstünde yayılan il ve kent. Kuzeyinde Karadeniz’in, güneyinde Marmara denizinin yer aldığı İstanbul ili doğuda Kocaeli, batıda Tekirdağ illeriyle komşudur; güneydoğusunda yalnızca Yalova ilçesinin Bursa iliyle sınırı vardır. Yüzölçümü 5.712 km2 olan İstanbul ilinin 32 ilçesi vardır: Adalar; Avcılar; Bağcılar; Bahçelievler; Bakırköy; Bayrampaşa; Beşiktaş; Bevkoz; Beyoğlu; Büyük çekmece; Çatalca; Eminönü; Eyüp; Fatih; Gaziosmanpaşa; Güngören; Kadıköy; Kâğıthane; Kartal; Küçük Çekmece; Maltepe; Pendik; Sarıyer; Silivri; Sultanbeyli; Şile; Şişli; Tuzla; Ümraniye; Üsküdar; Yalova; Zeytinburnu.
İstanbul Yüzey Şekilleri
İstanbul ilinde yükseklik fazla değildir; alçak alanlar geniş yer kaplar. Arazi genellikle akarsularla parçalanmış yayla görünümündedir. Aşınmaya karşı dirençli yapılarından dolayı bazı tepeler bu yaylaya göre yüksekte kalmışlardır. İstanbul’un en yüksek tepesi, Kartal’ın kuzeydoğusundaki Aydos tepesidir (537 m). Öbür tepelerse Anadoluhisarı’nın doğusundaki Alemdağ (442 m). Kadıköy’ün kuzeyindeki Kayışdağı (438 m). Büyük Çamlıca tepesi (261 m) ve Küçük Çamlıca tepesidir (226 m). Boğaz’ın batısında kalan kesim, doğuda kalan kesim kadar yüksek değildir. İstanbul ilinin Avrupa topraklarında yükseklik kuzeybatıya doğru artar. Istranca dağlarının eteklerinde 324 m’yi bulur.
İstanbul İklim Özellikleri
İstanbul’un iklimi Karadeniz bölgesinin iklimi ile Akdeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliği gösterir. Kışın zaman zaman kuzeyden ve Orta Avrupa’dan gelen soğuk baskınları görülür. Yıllık ortalama sıcaklıklar 12 °C’tan aşağı düşmez (Florya’da 13,8 °C; Şile’de 13,6 °C; Göztepe’de 12 °C; Yalova’da 14,3 °C). En soğuk ay ocaktır ve ortalama sıcaklıklığı 5 °C’ın altına inmez (Yalova’da 6,1 °C; Florya’da 5,1 °C; Şile’de 5,4 °C; Göztepe’de 5,4 °C). En sıcak aylar temmuz, ağustos aylarıdır ve ortalama sıcaklıkları 23 °C’dir (Yalova’da 22,9 °C ile temmuz; Şile’de 22,7 °C, Göztepe’de 23,4 °C, Florya’da 23,3 °C ile ağustos). Ortalama yüksek sıcaklıklar genellikle ağustos ayındadır ve 29 °C’ı bulmaz (Florya’da 28,8 °C; Şile’de 25,7 °C; Yalova’da 27,3 °C; Göztepe’de 28,8 °C). Ortalama düşük sıcaklıklar ocak ayında görülür ve 2 °C’ın altına inmez (Yalova’da 2,7 °C; Göztepe’de 2,6 °C; Florya’da 2,5 °C; Şile’de 2,7 °C). İstanbul ilindeki meteoroloji istasyonlarında günümüze kadar kaydedilen en düşük ve en yüksek sıcaklıklar Göztepe meteoroloji istasyonunda görülmüştür: En düşük sıcaklık Şubat 1929’da -16,1 °C; en yüksek sıcaklıksa Ağustos 1970’te 40,5 °C.
Yıllık ortalama yağış miktarı yarım metreden fazla, bir metreden de azdır (Göztepe’de 673 mm; Şile’de 747 mm). En yağışlı mevsim kıştır, en az yağışsa yaz mevsiminde düşer. Bu özellik Akdeniz yağış rejimini anımsatırsa da, yaz kuraklığı daha hafiflemiştir. Yağışlı gün sayısı 100 günü geçer (Yalova’da 137 gün; Şile’de 152 gün, Florya’da 141 gün; Göztepe’de 142 gün). Kar yağışlı gün sayısı ortalama olarak 10 günden azdır (Göztepe’de 8 gün; Florya’da 8 gün; Şile’de 6 gün; Yalova’da 3 gün).
İstanbul’da kuzeyden esen rüzgârlar egemen durumdadır; genellikle kuzeydoğu (poyraz) rüzgârları üstünlük gösterir. İkinci derecede rüzgârlar güneyden gelir ve genellikle güneybatıdan (lodos) eser. Poyraz rüzgârı kışın Boğaz kesimine kar ve düşük sıcaklık getirir, yazın ise sıcaklığı düşürerek ferahlatıcı bir etki yapar. Lodos yazın seyrek ve az şiddetli eser, sıcaklığı yükseltir; kışın ise sık sık ve şiddetli eser, arkasından da yağmur gelir.
Çok yardımcı oldu.çok Teşekkür ederim size.