Yüzölçümü : 20 700 km2
Nüfusu: 2.477.000 (1992)
Nüfus yoğunluğu: Km2’ye 216,2 kişi
Başkenti: Kudüs (448.200 nüf.)
Dili: İbranice; Arapça
Dini: Musevilik; İslâm;
Hıristiyanlık Para birimi :Şekel
Yakındoğu’da devlet. Kuzeyde Lübnan, kuzeydoğuda Suriye, doğuda ve güneydoğuda Ürdün, güneyde ve güneybatıda Mısır’la sınırlanan İsrail batıda Akdeniz’le çevrilidir. Ülkenin ayrıca güneyinde Akabe körfezine küçük bir kıyısı vardır.
İsrail’in engebeleri, birbirine koşut üç bütünden oluşur. Batıda, kıyının dümdüz bir çizgi boyunca uzanıp giden kumsallarının ötesinde, Karmel dağından Necef’e kadar, kıyı ovası kuzeyden güneye doğru genişleyerek uzanır; buranın kolayca sulanabilen “kızıl kumlar”ı, İsrail’in portakal bahçelerinin yer aldığı canlı kesimi, özelikle Tel Aviv’in kuzey ve güneyinde ülkenin en kalabalık yeridir. Daha doğuda birkaç bütün halinde, uzun bir dağ sırtıyla yaylalar yer alır, bunlardan yalnız kuzeydeki Celile’yle güneydeki Necef, İsrail’in, ortadaki Samiriye ve Yahudiye yaylaları Ürdün’ündür ama, 1967’de İsrail tarafından işgal edilmiştir ve bu ülke tarafından yönetilmektedir. Celile tepelerinin en yüksek doruğu, aynı zamanda ülkenin en yüksek noktası olan Meyron dağıdır (1208 m); bu eski Celile’nin aşağı yukarı her bölgesi değerlendirilmiştir, vadiler düzenlenmiş, tepeler taraçalandırılarak yararlanılabilir duruma getirilmiştir. Celile’nin kuzeydoğu sınırında Hule bataklıkları temizlenip kurutulmuştur, artık alüvyonlu topraklarında tarım yapılır.
Ramon üe Sagi dağlarıyla Sina’da varlığını sürdüren ve 12 000 km2’yi aşkın bir alan kaplayan dağlık çöl Necef, yalnız Beerşeba dolaylarındaki lös topraklarında değil ama Celile sularının getirilmesiyle (Genesaret Necef sistemi) sulamanın yapılabildiği her yerde değerlendirilmiştir. Engebenin üçüncü öğesi, daha doğuda, Taberiye (Genesaret) gölünü, Şeria vadisini, Lut gölünü içine alan. Araba vadisi çöküntüsü ve Akabe körfeziyle uzanan uzun çöküntü çukuru Gor’dur. İsrail Akabe körfezinde Eilat limanını elinde tutar. Toprakların tuzluluk oranının Lut gölüne doğru inildikçe artmasına karşın, gene de meyve ağaçlarının yetiştirilmesine olanak bulunmuştur.
Bu üç bütünün birçok özelliği iklim koşullarıyla açıklanır. Necef çöl iklimi özellikleri taşır (Eilat’ta sıcaklık ortalaması ocakta 17°C, ağustosta 33°C’tır, yılda yalnızca 32,5 mm yağış düşer). Kıyı ovaları ve Celile, daha çok Akdeniz iklimi özellikleri gösterir, kışlar yumuşak (12°-17°C), yazlar sıcak (24°-33°C) geçer; dağlarda ovadakinden daha bol olan yağışlar, Hayfa’da 465 mm’yi bulur. Bütün Ortadoğu ülkeleri gibi, İsrail için de su sağlanması yaşamsal bir sorundur.
Son Yorumlar