Yüzölçümü |
:78 772 km2 |
Nüfusu |
:4 957 000 (1992) |
Nüfus yoğunluğu |
:Km2’ye 62,9 kişi |
Merkezi |
:Edinburgh (444 740 nüf.; 1992) |
Büyük Britanya adasının en kuzeyde yer alan bölümü.
Batıda Atlas Okyanusu, doğuda Kuzey Denizi’yle çevrili olan İskoçya, adanın güney kesiminden Cheviot dağlarıyla ayrılmıştır.
İskoçya Coğrafi özellikleri
Birinci Zaman öncesinde ve Birinci Zaman sırasında kıvrımlanmış eski kayaçlardan oluşan bu bölge, yaşlı ama kapladıkları alan bakımından çarpıcı bir görünüm yaratan dağlarla kaplıdır; ayrıca denize yakın olan yerlerde eski buzulların izlerine rastlanır. Bu bölgenin hemen hemen her yerinde deniz varlığını gösterir; binlerce firth (haliç) ya da loch (göl) arasına girip çıkarak ve sayısız burunlar oluşturarak çok sayıda adanın kara parçasından kopmasına neden olmuştur; bu binlerce adaysa Hebrides, Orkney ve Shetland adaları halinde öbekler oluşturur. Gene denizin varlığına bağlı olarak bölgede sürekli nemli, serin, bazen de İskandinavya enlemlerindeki özellikleri gösterebilen sert bir iklim egemendir. İskoçya özellikle Yüksek Topraklar’ın (Highlands) alanıdır. Bu terimle, yükseltileri 800 m’nin üstünde olan engebeler belirtilir. Kuzeybatıda, Ross dağları ve North West Highlands’in (Kuzeybatı Yüksek Toprakları), hantal görünümlü billursu şistli yamaçları yer alır; bunların aralarında yer yer sert, genellikle de kuvarsit kayaçlardan oluşmuş sırtlar göze çarpar; ayrıca uzun fay çizgileri boyunca tekne biçiminde derin vadiler bulunur. Bu vadiler yüzey şekillerinin genel bakışımsızlığı gereği, doğu kesiminde batıdakinden daha uzundur. Bakışımsızlık, özellikle Grampian dağlarında göze çarpar; burada Büyük Britanya’nın en yüksek tepesi olan Ben Nevis (1344 m), Glen More Kaledonyen hendeğine egemendir; Glen More hendeğindeyse, aralarında ünlü Loch Ness’in yer aldığı tektonik ve buzul kökenli göller bulunur. Üçüncü Zaman’daki tektonik hareketleri volkanik akıntılar izlemiş, buzullar ve akarsular da yüzey şekillerine, yükseltinin az olmasına karşılık şaşırtıcı bir sertlik ve belirginlik kazandırmıştır. Doğuda kütlesel olan kıyılar, batıda son derece girintili çıkıntılıdır ve bu kesimde aralarında Skye adası ile Hebrides adalarının da bulunduğu çok sayıda ada ve yarımada birbiri ardı sıra dizilmiştir. Duncansby burnunun kuzeyinde yer alan Orkney adalarının daha kuzeyinde de Shetland adaları bulunur.
İskoçya’nın güneyinde yer alan Southern Uplands’de yükselti 300-800 m arasında değişir. Bu kesimde yükseltileri 842 m’yi bulan Gallovvay dağlarıyla (batıda), yükseltileri 816 m’yi aşmayan Cheviot dağları (doğuda), iki ayrı bütün oluşturur; bunlar sırasıyla Nith ve daha büyük olan Tweed’le akaçlanır.
Uplands ve Highlands arasında yumuşak yapılı kayaçlardan (Lowlands) oluşan bir çöküntü alanı uzanır; burası, Kuzey Denizi kıyısındaki Firth of Forth ile Atlas Okyanusu kıyısındaki Firth of Clyde arasında dar ve alçak bir kıstak görünümündedir. Toprağın verimli, engebelerin hafif olması, bir denizden öbürüne kolayca geçilebilmesi, özellikle de büyük kömür yataklarının bulunması, Lowlands’in İskoçya’nın merkezi haline gelmesini sağlamıştır.
Son Yorumlar