Yılbaşı Nedir? Noel Baba Kimdir? Neden Çam Ağacı Süslenir? Yılbaşı ve Noelin ne olduğuna ve bu geleneğin nereden geldiğine, yılbaşında ağaç süslemenin ne anlama geldiğini inceleyeceğiz.
Hristiyanlar 1700 yıldır 25 aralık gününü Hz İsa’nın doğum günü olduğunu, Ortodokslarda bu tarih 6 ocaktır, kabul edilir. Bu günlerde Hristiyanlar Noel adını verdikleri bir bayram kutlamaktadırlar.
Tarihte en eski yılbaşı kutlaması nerede yapıldı?
Irak’ın Al-Hillah kenti yakınında Babil Uygarlığının başkenti Babilon bulunur. Burada yılbaşı kutlamalarının ilk örneklerini görülür. Babil uygarlığında yılbaşı tahıl tohumlarının toprağa ekilmesiyle ürünlerinin toplanması arasındaki dönemin bitişini gösterirdi. Babildeki bu kutlamalar; müzikli, danslı olurdu. 11 gün süren kutlamalar mart sonunda başlardı. Aynı zamanda kutlamalar Tarım Tanrısı için yapılmakta, bol bol yenilip içilmekte .ok miktarda şarap tüketilmektedir.
Yılbaşı gecesini parti verip dağıtma geleneği nereden geliyor?
Yılbaşı dağıtmalarının temeli de şu olaydır. Iroquoi yerlileri, Bir festival düzenleyerek mısırın olgunlaşmasını kutlardılar. Bu festivalde mısırlarla ev aletlerini büyük bir şenlik ateşinde yakarlardı. Bu kutlama ve şenlik, yeni yılın ve yeni bir hayatın başlangıcı sayılırdı. Antropologlara göre, “O gece kutlamada kılık değiştiren erkekler ve kadınlar, “dağıtma örneklerini bırada görüyoruz.” karşılarına çıkan ne varsa paramparça ederler. İnsanlar bu gecedeki dağıtmaları sonucunda yaptıklarından sorumlu da olmazlardı.”
Yılbaşı gecesinin gürültülü geçme sebebi nedir?
Gürültü yapma gelenekleri şöyledir; Avrupalı çiftçiler ürünlerine hastalıkları kötü ruhların getirdiğine inanırlar, Bu ruhları kovmak için davul çalar gürültü yaparlardı. Diğer örnekte Çin’den, Işığın güçlerinin (Yang) karanlığın güçlerini (Yin) yenmesi için insanlar yılbaşı gecelerinde kocaman zilleri birbirine vurur büyük gürültüler çıkartırlardı.
Yılbaşında Noel Ağacı süsleme geleneği nereden geliyor?
Ağaç süsleme geleneğinin İlk örnekleri Mezopotamyada görülür. Asurlular ağaçları kutsal sayarlar. Çam, servi gibi yaz kış sürekli yeşil kalan hiç yaprak dökmeyen ağaçları, bereketin ve ölümsüzlüğün sembolü sayarlar. Bu sebeple bu ağaçları süsleyerek inançlarını sergilerlerdi. Bu ağaçların süslenmesinde kullanılan süslemeler de üretkenliği simgeleyen şeyler kullanmışlardır. Bu inanç daha sonraki dönemlerde Hristiyanlara geçmiştir. Zamanla kentleşen insanlık çevresinde ağaçlar bulamamaya başlamış ve insanlarda ağaçları keserek evlerine getirmeye başlamışlardır. Süsleme alışkanlığı değişmemiş mumlar ve yumurtalar kullanılmış. Günümüzde ampuller ve yapay süsler almıştır.
Bu günkü kullanılan yılbaşı ve adeti ve alışkanlıkları bizim kültürümüzle bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Son Yorumlar