Bir hastalığı önlemek ya da iyileştirmek amacıyla kullanılan madde. İlaçlar, tıbbi reçete halinde hekim tarafından yazılan ilaçlar; etkili olan ama çoğunlukla hekime başvurmadan kullanılan ilaçlar (güçlendiriciler; ağrı kesiciler; dışkı yumuşatıcılar; vb.); sağlık koruma ve güzellik ürünleri; hekim tarafından verilmiş olmayan diyet maddeleri olmak üzere çok çeşitlidir.
Bazı ilaçların önerilmesi çok kesin kurallara bağlıdır; çünkü bunlar zehirli (sözgelimi, adrenalin, arseniyatlar, yüksükotu, banotu, striknin), uyuşturucu (sözgelimi, koka, morfin, afyon) ve tehlikeli (hidroklorik asit, amonyak, emetin, ipeka, soda ve potas eriyikleri, gümüş nitrat, D vitaminleri, vb.) maddeler içerebilirler.
İnsan yaşamı için tehlikeli olmaları nedeniyle, narkotik denen yüz kadar madde, uluslararası bir denetim altoda tutulmaktadır. Tıpta kullanılan bu maddeler, önemli bir fiziksel ya da bağımlılık (uyuşturucu madde düşkünlüğü) tehlikesi taşırlar. Başta bütün amfetaminler olmak üzere, bazı uyarıcı ya da sakinleştirici maddeler de bunların arasında yer alır.
İlaç üretiminde Kimyasal İşlemler
Çoğunlukla bitkilerden elde edilen eski, basit ilaçların yerini günümüzde kimyasal olarak işlenen modern ilaçlar almıştır, doğal üründen daha etkin olan, üstelik saflığı sayesinde, öbür bileşenlere bağlı zararlı yan etkiler göstemeyen ürünler, bireşim yoluyla elde edilir. Ama üaçların çoğalmasıyla, olası etkileşimler de çoğalmaktadır (etkilerin artması [sözgelimi, antihistaminikler ya da uyku vericiler ve alkol], etkilerin çatışması [tetrasiklinler ve penisilinler, pıhtılaşma önleyiciler ve barbitürikler], hatta uyuşmazlık [asetilkolin ve aspirin, adrenalin ve kloroform, vb.]). Dolayısıyla bu olayın göz önünde tutulması gerekir.
İlaçların Zehirleyici Etkisi
İlaçlar belli bir dozda etki gösterirler, ama bunun üstünde çoğunlukla zehirli ve tehlikelidirler. Hekimin önerisine uymak, dozları artırmamak, kullanım süresini uzatmamak, hekime danışmadan çocuklara ve gebe kadınlara hiç bir ilaç vermemek gerekir. Bazı ilaçlar yalnız belli bir süre için geçerlidirler: Tarih ambalajın üstünde belirtilmiştir. Bu tarihten sonra yok edilmelidirler.
İlaçların denetimsiz alınması sonucu birçok organ zarar görebilir. Sözgelimi çok duyarlı olan karaciğer iki biçimde etkilenebilir. İlacın doğrudan zehirli etkisiyle (doz ne kadar yüksekse etkilenme o kadar fazladır) ya da bir aşırı duyarlığa başlı olarak (bu durumda bozunlardan önce çoğunlukla alerjik belirtiler görülür). Birinci durumda zehirli maddelere bağlı karaciğer iltihabı oluşur (inorganik arsenikli ilaçlar, androjen türevleri, östrojen, progesteron tetrasiklinler); ikinci durumdaysa, aşırı duyarlığa bağlı karaciğer iltihapları söz konusudur (klorpromazin: bakteriye karşı ya da kan şekerini düşürücü sülfamitler, monoamin-oksidaz inhibitörleri, izoniazit etionamit, pirazinamit. paraamino-salisilik asit gibi vereme karşı ilaçlar: halotan tiroiyidi baskılayıcı ilaçlar, bazı sidik söktürücüler; füradoin, vb.).
Böbrek bozununun yol açtığı ciddi bir durumda, hastaya sülfamitler bazı cıvalı sidik söktürücüler antibiyotikler ve kortizon verilirken çok geniş önlemler almak gerekir. Aspirin, antipirin fenilbütazon kloramfenikol sülfamitler ve beşdeğerli arsenik bileşiklerinin bilinçsiz kullanımı bazen kanda düzeltilmesi güç değişikliklere yol açabilir.
Yüksükotu ve trinitrinin gerektiğinden çok kullanılması, kalp ritminde ciddi bozukluklara neden olabilir. Öte yandan, sinir sistemi de zarar görebilir: Sözgelimi aspirin, barbitürikler, nöroleptikler (sinir ağrılarını dindirici maddeler) yüksek dozda alındıklarında komaya yol açabilirler. Sindirim aygıtında görülen bazı ishal, kanama ve ülserlerin kökeninde de antibiyotikler, kortikosteroyitler, aspirin ve rezerpin bulunabilir.
Öte yandan, aynı dozda, bir ilacın etkisi hastadan hastaya değişmekte ve psikosomatik yaran da çok değişik derecelerde olabilmektedir, bu da bilinçsiz olarak kendi kendine ilaç almanın tehlikelerini ve iyi bir hasta-hekim ilişkisinin gerekliliğini göstermektedir: Gerçekten de, hastanın hekimine duyduğu güvenin bir bölümü, ilacın etkisine yansıyabilir.
Son Yorumlar