Çağdaş Türk şiirinde, 1955’ten sonra başlayıp 1965’e kadar süren şiir akımı.
Birinci Yeni’ye tepki olarak doğan ikinci Yeni’nin adını Muzaffer Erdost koymuş ve bu ad, bazı eleştirmenler tarafından yerinde bulunmamasına karşın, yerleşmiştir. İkinci Yeni’nin öncüleri arasında Oktay Rifat, Turgut Uyar, İlhan Berk, Cemal Süreya, Edip Cansever, Sezai Karakoç, Ülkü Tamer, Ece Ayhan, Tevfik Akdağ, Yılmaz Gruda gibi ozanlar anılabilir.
İkinci Yeni Akımının Özellikleri
Orhan Veli ve arkadaşlarının “şairanelikten, ölçü ve uyaktan uzak” şiirine karşıt bir yol izleyen İkinci Yeni şiirinin belirleyici başlıca özellikleri şöyle özetlenebilir: “Şiir belki en çok biçimdir” (C. Süreya) diyen ikinci Yeni, dilin kurallaşmış yapışma aykırı düşen kullanımlara yer vermiş, gerçeküstücülükten gelen “özgür çağrışım” yöntemini benimseyip, birbirinden kopuk çağrışımlarla yeni imgeler oluşturarak Türkçenin söz dizimini değişikliğe uğratmış, kimi zaman biçimsel kaygı adına sözcükleri gelişigüzel yan yana getirmekten kaçınmamış, anlaşılması güç tamlamalar kurmayı yeğlemiştir. Soyutlama da ikinci Yeni’nin önde gelen özelliklerinden biridir; İkinci Yeni ozanları, çoğu kez insanı, toplumsal çevresinden soyutlayarak vermeyi amaçlamışlardır. “Şiirin bir dil meselesi” (T. Uyar) olduğunu ileri süren İkinci Yeni’nin kimi ozanları, anlaşılırlık ilkesini gözardı ettikleri için, İlhan Berk, Ece Ayhan gibi ozanlar da şiiri us dışında aramaya varan şiirleri nedeniyle, “anlamsız şiir” yazmakla eleştirilmişlerdir. Bununla birlikte, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Edip Cansever gibi ozanlar, anlamı tümüyle gözardı etmeyerek, kapalı, ama şiirin bütünü içinde anlam ve işlev kazanan dizelerle şiir yazmışlardır. Aldın kurallarını ve mantığın ilkelerini çiğneyen, akım egemenliğini yıkmaya çalışan kimi İkinci Yeni ozanları, gerçeğin niteliğinin bozulmasına yol açmışlar, kimi ozanlarsa gerçeği kendi benlerinin ve imgelerinin süzgecinden geçirerek değiştirmişler ama, mantık çerçevesi dışına çıkmamışlardır. Genellikle çok güç anlaşılan, kimi kez de hemen hiç anlaşılmayan bu şiir, çok sınırlı bir okur kitlesi için yazılmış izlenimini vermektedir. Toplumsal konulara hemen hiç ilgi duymayan İkinci Yeni ozanları, içinde yaşanan zamanı ve çevreyi son derece öznelleştirerek, geçmiş çağlara, cinselliğe, çocukluk günlerine göndermeler yaparak bireysel konulan şiirleştirmişlerdir.
Akımın Esin Ve Yararlanma Kaynakları
İkinci Yeni şiiri, hem kimi yerli kaynaklardan, hem de yabancı kaynaklardan esinlenmiş ve yararlanmıştır. Ahmet Haşim’in izlenimcilik ile sim-gerilik arasında gidip gelen şiir görüşleri, anlamın geri planda kalması, şiiri herkesin kendine göre yorumlaması, gerçeklerden kaçış, izlenimlere yaslanma, özel bir dil ezgiselliği yaratma gibi yönler, İkinci Yeni’ye esin kaynağı olmuştur. Batı edebiyatı akımlarından gerçeküstücülük, dadacılık, simgecilik de İkinci Yeni ozanlarının etkilendikleri kaynaklar arasında sayılabilir, ikinci Yeni’nin hemen hiçbir felsefe akımına, ideolojiye bağlandığı söylenemezse de, kimi ikinci Yeni ozanları, varoluşçuluğun “yabancılaşma, mutsuz-huzursuz insan” özelliklerini şiirlerinde işlemişlerdir.
İkinci Yeni’nin Gördüğü Tepki Ve Destek
İkinci Yeni şiiri çağdaş Türk şiirinde birbirinden oldukça farklı tepkiler doğurmuştur. Muzaffer Erdost, Memet Fuat, Mehmet Doğan, İkinci Yeni şiirini destekleyenlerdendir; Asım Bezirci, Attilâ İlhan da bu şiiri biçim, içerik, toplumdan kopukluk, vb. yönleriyle eleştirmişlerdir.
Günümüzde, ikinci Yeni’nin bir şiir akımı olup olmadığı tartışma konusudur. Ece Ayhan, Edip Cansever gibi ozanlar, ikinci Yeni’nin bir akım olmadığını ileri sürmüşlerdir.
Kapalı, soyut, biçimci bir yol izlediği öne sürülerek eleştirilen ya da estetik yönden yenilikçi olarak övülen ikinci Yeni şiiri, 1960’lardan sonra Egemen Berköz, Refik Durbaş, İsmet Özel, Hilmi Yavuz, Kemal Özer gibi ozanlar tarafından da benimsendi, bu ozanların ilk şiirlerinde ve kitaplarında ikinci Yeni’nin etkisi görüldü. Ama, toplumcu şiirin yeniden gündeme gelmesi (1965 sonrası) ve ilgi görmesi üstüne bu ozanlar, İkinci Yeni sonrasında, konularını geliştirerek şiir anlayışlarını değiştirdiler.
Son Yorumlar