Doğu Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir? Doğu Anadolu Bölgesi’nin ortalama yükseltisi 2000-2200 m olduğu için ülkemizin çatısı unvanına sahiptir. Yer şekilleri ve iklimin olumsuz etkisinden dolayı bölgemizde tarımsal faaliyet gelişmemiştir.
Doğu Anadolu Bölgesindeki en önemli ekonomik faaliyet hayvancılıktır. Uzun, yeşil otları seven büyükbaş hayvanlar için bölgemizde bol bol çayırlar vardır. Bölgemizde hayvancılığa dayalı olarak süt fabrikaları ve et kombinaları kurulmuştur.
Bol çiçekli yaylalar arıcılık yapmak için oldukça uygundur. Suyu en bol akarsular, bu bölgededir. Akarsularının üzerine kurulan barajlar, ülkemizin elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. Yine yurdumuzun en zengin krom yatakları Elazığ-Guleman’dadır. Krom; savunma sanayisinde, gemi, uçak, otomobil yapımında kullanılır. Bu maden gerek çıkarılma gerekse Elâzığ’daki fabrikalarda işlenme aşamasında bölge insanımız için iş imkanı sağlar.
Bölgenin doğal güzellikleri ve kültür varlıkları ile de dikkat çekmeye başlamıştır. Ağrı Dağı, Bingöl’ün yüzen adaları, Muş Ovası’nın laleleri, Van Gölü ve Cilo Dağı’nın buzulları meraklılarını bölgeye çekmektedir. Kars’ın Ani Harabeleri, Bitlis’teki Türkiye Selçuklularına ait kümbet ve mezar taşları, Akdamar Kilisesi, İshak Paşa Sarayı bölgemizin ünlü tarihi eserleridir. Ayrıca Van Gölü’nde yapılan balıkçılık bölge insanının gelir kaynaklarındandır.
Son Yorumlar