İç Anadolu bölgesinin güney kesimi sularını denize göndermez, yani kapalı havza durumundadır. Bu kesimdeki sular göl çanaklarında ya da yazın kuruyan bataklıklarda sona erer. Dışarıya akışı olmayan alanlarda ancak kısa boylu, taşıdıkları su miktarı düşük, çoğu yazın kuruyan akarsular vardır: Akşehir gölüne dökülen Akarçay; Beyşehir gölünden doğarak Konya ovasının batı kesimine inen Çarşamba suyu; Aksaray önünden geçerek Tuz gölü güneyinde kaybolan Melendiz; vb. Bölgenin kuzey kesimi sularım Kızılırmak, Sakarya ve Yeşilırmak’ın Çekerek kolu aracılığıyla Karadeniz’e gönderir. Seyhan ırmağının Samantı kolu, küçük bir kesimin sularını Akdeniz’e indirir.
Yine bu kesimde küçük bir alan, sularını Fırat’ın Tohma koluyla Basra körfezine gönderir.
İç Anadolu bölgesinde irili ufaklı göller vardır. Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz gölü (1 500 km2) bu bölgededir. Kuzey-güney doğrultusunda uzunluğu 80 km, doğu-batı doğrultusunda en fazla genişliği 48 km’dir. Doğu kenarına yakın olan Şereflikoçhisar’ın adıyla Koçhisar gölü diye de tanınmaktadır.
Beslenmenin azlığı ve buharlaşmanın şiddetli olması nedeniyle Tuz gölü yaz sonuna doğru, aşağı yukarı bütünüyle kurur.
Gölde en fazla su, mart, nisan aylarında görülür. Tuzluluk oranı binde 329’dur. Göl kenarında birkaç tuzla vardır: Batıda Yavşan tuzlası; doğuda Kaldırım tuzlası; vb.
Sultan dağlarının güney etekleri ile Emir dağı arasındaki çukur alana Eber (104 km2) ve Akşehir (105 km2) gölleri yerleşmiştir. Bu iki göl sığdır ve yazın alanları oldukça küçülür. Kimyasal bileşimleri de birbirinden farklıdır: Eber gölünün suyu tatlı, Akşehir gölünün ki hafif tuzludur. Konya’nın kuzeybatısında, sığ bir göl olan ve yazın alanı küçülen Ilgın gölü (Çavuşçu gölü) yer alır. Suları tatlı olduğundan, sonbahar ve kış aylarında göçmen kuşların konaklama alanı olur.
Kırşehir’in kuzeydoğusunda yer alan Seyfe gölü sığdır ve yazın tuzlu bir bataklık halini alır.
Kayseri’nin kuzeydoğusundaki Tuzla gölünün de yaz mevsiminde alanı daralır ve tuz tabakaları oluşur.
İç Anadolu bölgesinin bu tektonik oluşumlu göllerinden başka, volkanik oluşumlu gölleri de vardır. Nevşehir’in güneybatısında Acıgöl, çapı 500 m’yi bulan bir patlama krateri içine yerleşmiştir. Karapınar-Ereğli asfaltının kuzeyinde bir başka Acıgöl yer alır. Bu yolun güneyindeyse elips biçimli bir patlama çukuru içinde Meke tuzlası bulunur. Ankara’nın 25 km kadar güneyinde bulunan Mogan gölü, Ankaralıların hafta sonu gittikleri bir dinlenme yeri olmuştur. Bu gölün biraz kuzeyinde daha küçük olan Emir gölü yer alır. Ankara yakınındaki bu iki göl doğal set gölüdür. İç Anadolu bölgesinin bir başka göller grubu da, karst yapılı obruk gölleridir. Genellikle kalkerli arazide oluşan obruk göllerinin en büyüğü Konya-Aksaray yolu üstünde Obruk gölüdür. Obruk gölleri genellikle daire biçimli ve oldukça derindirler. Gök- höyük (Timraş) obruğu, Kızılobruk, Meyil obruğu gibi pek çok obruk gölü vardır.
Son Yorumlar