Yüzölçümü | :1.045 km2 |
Nüfusu | :5.700.000 (1992) |
Nüfus
yoğunluğu |
: Km2 ’ye 5.454,5 kişi |
Başkenti | : Victoria (690.000 nüf.; 1992) |
Dili | :lngilizce, kanton dili |
Dini
Para birimi |
Buddha, Taocu,
Konfuçiusçu, Katolik :Hong Kong doları |
Kantonun 135 km uzağında yer alan İngiliz sömürgesi.
Hong Kong Coğrafyası
Hong Kong (76 km2), Kowloon (Ciu Lung) yarımadasını ve Çin’den 99 yıl süreyle kiralanmış bulunan yeni topraklar’ ı kapsar; toplam 1 045 km2’ yi bulan bu alanda 5 021 000 kişi (% 98’i Çinli) yaşar. Batılıların Asya’daki bu kalesi, Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik bir gözlem yeri, Çin için de dış dünyaya açılan bir pencere olmuştur.
Hong Kong Tarihi
Hong Kong adası XIX. yy’ın başlarında bazı Çinli göçmenin yaşadığı bir balıkçılık ve korsanlık merkezinden başka bir şey değildi. 1834’te İngiltere’nin Çin ile ticaret tekeli kaldırılınca, İngiliz sanayicileri Hong Kong’u ilhak edip Uzakdoğu’da bir stratejik üsse dönüştürmeyi kararlaştırdılar. Bu karar Afyon savaşı (1840-1842) ve onu izleyen Nankin anlaşmasıyla gerçekleştirildi: 1843’te adaya İngiliz tahtının sömürgesi statüsü verildi ve bir vali atandı. Hong Kong hızla gelişti: İngiltere ile Çin arasında bir geçit, özellikle afyon satıcılarının yuvalandıkları bir kaçakçılık kenti oldu.
Japonların Çin’e uyguladıkları baskıyı fırsat bilen İngilizler yeni topraklar elde ettiler: Kimine sürekli olarak el koydular (Kovvloon yarımadasını 1863’te aldılar); kimini 99 yıllığına kiraladılar (1898). Birinci Dünya savaşından sonra Hong Kong konumundan ötürü, geçmişteki dostu Japonların tehdidi altında kaldı; Çin’in güneyinde harekâta girişen Japon birlikleri, 1932 Şubatında sömürge sınırlarına dayandılar. 18 Aralık 1941’de adaya çıkarma yaptılar; yedi gün savaştıktan sonra da adayı ele geçirdiler. 1942’de A.B.D. hava kuvvetleri tarafından bombalananan Hong Kong, Japonya’nın yenilmesinden sonra yeniden îngilizler tarafından işgal edildi.
Komünist Çin’in anakarada kazandığı zaferler Londra ile Pekin arasında çözümlenmesi gereken bir dizi soruna yol açtı. Ülke sınırları yakınında bir sömürgenin bulunması Çin açısından ciddi ideolojik sorunlar yaratıyordu ama, Çin Hong Kong’un statüsünde bir değişiklik yapmak niyetinde değildi; çünkü bu limandan hatırı sayılır oranda yabancı döviz girdisi sağladığı gibi, dış dünyayla ilişki de kuruyordu, İngilizlere gelince stratejik ve mali açıdan önem taşıyan bu bölgeyi korumakta kararlıydılar; bu nedenle de hem esnek, hem de kesin bir diplomasi oyununa girişmişlerdi: Mao’nun hükümetini ilk tanıyan onlar oldu; Hong Kong’un Çin’e karşıt hareketlere üs olarak kullanılmasını engellediler; ama “Kültür devrimi” sırasında Çinli halkın çıkardığı karışıklıklara ve grevlere de kesinlikle karşı koydular. Çin’in Batı’ya açılışından bu yana (Mao’nun ölümünden [1976] sonra) Hong Kong’un güçlü komşusuyla olan “dostluk bağları” pekiştirildi. 1 Ekim 1978’de İngiliz sömürgesinin tarihinde ilk kez olarak vali jMcLehose Ulusal Bayram için Pekin’e çağrıldı.
1970 yıllarının sonuna doğru en ivedi sorun mülteci sorunuydu. Hong Kong’daki aşırı nüfus sorunu Çin’den ve Güneydoğu Asya’dan gelen mülteci yığınlarıyla büsbütün ağırlaştı. Konut ve iş bulma sorunu da giderek çetinleşti. Vali bu nedenle Pekin’den sömürgeye kitle halinde göçü kısıtlamasını istedi. Bu arada Ingiltere ile Çin hükümeti, kira sözleşmesinin bitiminde (1987) Hong Kong’un Çin’e geri verilmesi konusunda anlaştı (1984). 1989’da Çin’deki kargaşalıklardan (Tiananmın alanındaki göstericilere ordunun âteş açması sonra Batı ülkelerinin Çin’e ambargo uygulaması, Hong Kong halkını da etkiledi ve 60.000 kişi (çoğu iyi öğrenim görmüş) A.B.D.,Kanada ve Ingiltere’ye göçetti. 1990’da Çin Halk Meclisi’nin, Hong Kong’un özel bir yönetim bölgesine dönüştürülmesi konusunda bir karar alması, birçok büyük ticaret şirketinin adadan ayrılmasıyla sonuçlandı.
Hong Kong Ekonomisi
Çin’de komünizmin yerleşmesi Hong Kong açısından iki sonuç doğurmuştur: Bir yandan kitle halinde mülteci akını önemli sağlık ve konut sorunları (tatlı su bulma güçlüğü) çıkarmıştır; öte yandan Çin’le olan ticaretin durması sömürgeyi başlıca pazarlarından yoksun bırakmıştır. Bununla birlikte, burjuvazinin büyük sermaye olanakları ve işgücü bolluğu, sanayilerin geliştirilmesine olanak tanımıştır. Hong Kong fabrikalarında yapılan çeşitli mallar dünyanın her yanında satılmaktadır: Bunların arasında, elektrikli gereçler, dokumalar, plastik maddeden ürünler, madeni oyuncaklar, vb. sayılabilir. Bunlara hurda demiri (çürüğe çıkarılmış gemiler) işleyen demir-çelik sanayileri, gemi tezgâhları ve sinema sanayisi eklenmektedir. Bu etkinliklerin çoğu Kovvloon’da (2.500 nüf.: 1992) toplanmıştır. Hong Kong’un bütün iktisadı Victoria serbest limanına bağlıdır: Sanayi için gerekli ürünlerin dışalımı buradan yapılır; çeşitli işlenmiş ürünlerin (sözgelimi, Hong Kong’da her yıl çevrilen 100’ü aşkın film) dışsatımı buradan gerçekleştirilir. Ayrıca, Çin’in Batılı ülkelerle olan resmi ticaretinin büyük bölümü buradan yapılır.
Son Yorumlar