Maddelerinde tek cins atom bulunan maddelere element denir. Yapıları saftır. Bu sebeple belirli kaynama ve erimeler vardır.
Homojen olup en küçük yapıtaşları atomlardır. Fiziksel ve kimyasal yollarla daha küçük parçalara ayrılamazlar. Diğer elementlerle reaksiyonlara girerek bileşikleri meydana getirirler
Elemente ait bir ya da iki harften oluşan simgeleri vardır. Bu simgelerin uluslararası olarak bilinir ve geçerlidir. Plato ve Eski Yunanlılar tarafından çok az sayıda element bilinmekte idi.
John Dalton elementlerin simgelenmesi için sembolleri çemberlerden kullanılmasını teklif etti. 1813 yılında Jon Jakob Berzelius isimli bilim adamı elementleri sembollemek için element adlarının kullanılması fikrini ortaya attı. Bu yöntem günümüzde de kullanılmaktadır. Buna göre Her element 1 veya 2 harften oluşan bir simgeyle ifade ediliyor ve bu simgenin İngilizce adının ilk harfi her zaman büyük yazılıyor.
Örnek: C Karbon (Carbon), H Hidrojen, (Hydrogen), N Azot (Nitrogen)
Elementin baş harfiyle simgelenen başka bir element varsa bu elementin simgesinde baş harfin yanına İngilizce adının ikinci harfi de ekleniyor.
Örnek:Ca Kalsiyum (Calcium), He Helyum (Helium), Ne Neon (Neon)
Eğer elementin ilk 2 harfi başka bir elementle aynıysa, baş harfin yanına baş harften sonraki ilk sessiz harf getiriliyor.
Örnek: Cr Krom (Chromium), Cl Klor (Chlorine)
Bazı element simgelerine örnekler:
Na (Sodyum: Natrium)
K (Potasyum: Kalium)
Fe (Demir: Ferrum)
Cu (Bakır: Cuprum)
Ag (Gümüş: Argentum)
Sn (Kalay: Stannum)
Sb (Antimon: Stibium)
W (Tungsten: Wolfram)
Au (Altın: Aurum)
Hg (Cıva: Hydrargyrum)
Pb (Kurşun: Plumbum)
iyi işime yaradı teşekkür edrim 🙂
çok teşekkür edrim dersim hakkında işime yaradı sağalun 🙂 🙂
Harika bir yer element nedir sorusuna cevap bulduğum gibi element örneklerini de görmüş oldum