Cumhuriyet Sonrası Dil ve Tarih Çalışmaları Nelerdir? Atatürk. “Milli kültürün her çığırda açılarak yükselmesini Türk Cumhuriyeti’nin temel direği olarak temin edeceğiz.”
sözleri ile milli kültürümüze verdiği önemi belirtmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra uygarlık yolunda adımlar atılmış eğitim alanında da yenilikler ve inkılaplar yapılmış bu çalışmalar hep toplumun çağdaş medeniyet seviyesine ulaşılması yapılanlardır. Bu yazımızda da Türk dili ve Türk tarihi alanında yapılan adımları ve çalışmaları inceleyeceğiz.
Atatürk’e göre milli kültürün temeli milli tarihtir. Duygu ve düşünce birliği sağlayan ve milli kültürümüzün koruyucu olan ise dilimizdir. Atatürk, Türk dili üzerine çalışmalar yapılması, Türkçe kökeninin araştırılması ve Türkçenin bir sözlüğünün hazırlanması için Türk Dil Kurumunun kurulmasına öncülük etti 1932. Atatürk, bilimsel sözcükleri Türkçeleştirmek amacıyla 44 sayfalık geometri kitabı yazmıştır. Üçgen, dikdörtgen, beşgen, çember gibi günümüzde kullanılan pek çok geometrik terim onun tarafından üretilmiştir.
Türk milleti eski ve köklü bir tarihe sahip olup, dünya medeniyetinin gelişmesine ve insanlığa hizmet etmiştir. Milli tarihimize önem veren Atatürk, Türk Tarihinin bilimsel olarak araştırılması için Türk Tarih Kurumunun kurulmasını sağlamıştır 1931.
Son Yorumlar