Abidos Nedir? (Yunanca Abvdos), Orta Mısır’da, Kahire’nin 560 km güneyinde, şimdiki Beliane köyü yanında bir yer. Şehir, yukarı Mısır’ın VII. eyaletinde bulunuyordu. Eyaletin başşehri Birleşik Mısır’ın da merkezi olmuş Thinis idi; Thinis’in eski Mısır kral mezarlarının bulunduğu Abidos’tan fazla uzakta olmadığı sanılıyor. Mısır başkenti Menfis’e taşıdıktan sonra da, krallar Thinis nekropoline mezar taşları diktirmeye devam ettiler. Beşinci sülale’nin sonuna doğru, ölen kralın İlâhi şekline tapınma (Osiris) Delta’da görülmeye başladı ve daha sonra Abidos’ta gelişti. Eskiden yapılan sözde kral gömme ayinleri, Osiris törenleri halini aldı. Bu törenlerde ölü tanrı defnediliyor ve yeniden diriliyordu. Artık Abidos, Osiris’in kutsal şehri olmuştu. Onbirinci sülâleden itibaren her mısırlı Abidos’ta gömülmek veya Osiris tapmağında, yahut tanrının başının gömülü olduğu farzedilen bir tabi tümsek dibindeki Osiris merdiveni yanında bir mezar taşı diktirmek istedi. Abidos önemli bir ziyaret yeri oldu ve Yunan Roma devrine kadar Mısır’ın en büyük dini merkezlerinden biri olarak kaldı.
Sethi I’in Abidos’ta yaptırdığı tapınak Mısır mimarlık, süsleme sanatının en güzel örneklerinden biridir. Abidos levhası adıyla tanınan, Menes’ten Sethi’ye kadar başlıca kralların adlarının yazılı bulunduğu liste oradadır. Sethi I tapınağının batısında, kralın Osireion denilen boş lahdi vardır. Bu lahit Osiris mezarı (kanalla kuşatılmış bir yeraltı adası) tarzındadır.
Kuzeyde yeni ve orta imparatorluk mezarlığı ile Ramses II tapınağı, eski ve orta devir mezarlıkları bulunur. Bunların güneyinde eski Abidos şehriyle Osiris tapınağı harabeleri uzanır. Çöl yaylasının eteğinde ve Ramses II tapınağının güneydoğusunda Thinis krallarının mezarları vardır.
Son Yorumlar