Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji

Birkaç dakika önce dünyaya gelmiş olan bebeğin yüzünü gördünüz mü? Gözlerini açar açmaz etrafını nasıl anlamaya çalıştığına dikkat ettiniz mi? Yaşamın ilk anından sonuna kadar devam edecek olan “merak etme” süreci başlamıştır. Nitekim insanı diğer canlılardan farklı yapan özelliklerden biri de budur; etrafını araştırma, sebep ve sonuçları bulmaya çalışma… İnsan, aklı ve mantığı sayesinde bilimsel çalışma yapar.

 

Bilim tarafsız deneyler ve gözlemler sonucu ortaya çıkan bilgi topluluğudur. Bilim gerçeklerden oluşur. Bilimsel çalışma yapan kişiye bilim insanı denir. Bilim insanının sahip olması gereken başlıca özellikler şunlardır:

Bilim insanı meraklıdır, sıradan insanların görmediği ayrıntılara dikkat eder. Bilimsel çalışma uzun süre devam eden zor bir süreçtir, bu nedenle bilim insanının sabırlı ve çalışkan olması gerekir. Bilim insanı doğru bildiklerini savunur, gerektiğinde otoriteyi reddeder. Unutmamalı ki, Galileo dünyanın güneşin etrafında döndüğünü iddia ederken tek başına idi. Platon gibi o dönemde tüm bilimsel çevreler tarafından kabul edilen kişilerin görüşlerine karşı çıktı.

Bilim insanı insancıldır, bilimin temel gayesi insanın yaşamını güzelleştirmektir. Pozitif bilimlerinin konuları nesneldir, ancak bilim insanlarının çalışmalarının sonuçları özneldir. Bu anlamda pozitif bilimlerin yapısında hem nesnellik hem öznelIik vardır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.